След последното земетресение у нас, сеизмичната активност не е преставала да действа

0
151

Земята е жива

Още едно земетресение беше отчетено в Симитли, Сн: ФБ

Да си припомним, че  последното отчетено у нас земетресение беше през нощта на 27 срещу 28 ноември, уведомиха от   nova.bg.

Неговата сила беше 2,7 по скалата на Рихтер и беше засечено от сеизмографите на БАН в 23:21 часа. Неговият епицентър отново беше районът на Симитли. През последните месеци Симитли се оказа най-сеизмично активният район в България.

Поредицата трусове там започна на 4  септември 2023 г. и досега са регистрирани повече от 80 труса. Но те за щастие са слаби със сила между 2 и 3 по скалата на Рихтер.

И не нанесоха материални щети. Едва 5-6 пъти българските земетресения през последните месеци имаха различен епицентър.Трус със сила 2,8 по скалата на Рихтер е отчетен от сеизмографите на БАН  сутринта в 09:02 часа на 31 октомври 2023 г.

Епицентърът е бил близо до град Добрич – на 1,4 километра от града, съобщиха тогава от nova.bg.

Няколко дни по-рано, на 23 октомври 2023 г. земетресение със сила 4.1 по скалата на Рихтер регистрираха в района на град Пловдив в 14:48 часа.

Епицентърът беше близо до с. Калековец, което се намира на 14 километра от Пловдив.

Преди труса е имало тътен, съобщиха от БТВ.

Това земетресение е било усетено по високите етажи на жилищни и обществени сгради. Затова директори на учебни заведения и учители накарали децата да излязат извън класните стаи. Изчакали 15 минути да се появят вторични трусове, след което учениците били прибрани отново в клас.

Кметът на Пловдив коментирал, че този трус е “усетен хоризонтално”.

За щастие нямаше нанесени материални щети.

Екипът на topactualno.com призовава всички читатели и приятели да се молим на Господ с неговата милост да ни пощади от мощни земетресения. Да няма разрушени сгради и катаклизми. Да няма пострадали хора, селскостопански животни, домашни любимци, дори бездомни животни.

Защото по света продължават да се случват ужасни и страховити земетръсни катаклизми. Да не се случват на територията на България.

 

 

 

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.