Издигат първия у нас храм на лекаря Свети Лука Кримски

0
121

Амин!

Свети Лука Кримски, Икона: ФБ

Духовната християнска инициатива е на отец Петър Димитров. Новият православен храм се строи в кв. „Добротица“ в град Добрич.

Първата копка е направена в средата на  април 2019 година.

Основният камък на новия  храм в град  Добрич е положен от Негово  Високо преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

Архитектурният проект е изготвен и дарен от арх. Петър Николов, а инженерно-техническият план  е дело  и дарение на инж. Пенчо Керванов.



Представеният инвестиционен проект за храма  е одобрен от Варненския и Великопреславски епархийски съвет, писаха в pronewsdobrich.bg.

Височината на новата църква ще бъде 17 метра, а диаметърът на големия купол – 8 метра. Храмът се изгражда  на площ 257 квадратни метра.  Двете камбани са предвидени ще бъдат с тегло 400 кг.  (270 кг за по-голямата и 130 кг за по-малката), уведоми bta.bg.

Двете камбани са  изработени в Гърция. По думите на отец Петър Димитров в Гърция  има много добри майстори и техният звън ще се чува чак до село Стожер.

Изпълнител на строежа е фирма „Добруджа билдинг“. Строителството е за тяхна  сметка, в лицето на Мирослав Петров – собственик на строителната компания,  уточнява отец Петър. 

най-подходящия дарител – Мирослав Петров – собственикът на „Добруджа билдинг“, който работи безвъзмездно по изграждането на храм

Благотворителният пример на „Добруджа билдинг“ е провокирал и  други фирми от Добрич и от региона да се включат благотворително в строежа на новия храм.

От pronewsdobrich.bg съобщиха, че за дограмата и за входните врати са  необходими 60 000 лева. А  по груби сметки вътрешното оформление и обзавеждане на новата църква ще възлезе на близо 250 000 лева.

Дарете за изграждане на първия храм на Свети Лука Кримски у нас, Сн: ФБ

Всеки, който желае може да се включи в дарителската кампания, според своите възможности.

Дарителската сметка за храм Свети Лука Кримски, Сн: ФБ

Банковата сметка е: BG 94 CREX 9260 1060917901

BIC:CREX  BG SF

Токуда банк.

Не пропускайте видеото долу на Добруджа ТВ.

Лично от отец Петър Димитров ще научите важни факти за градежа на храма.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.