Трагедия сполетя „Мисия Лондон“

0
64

Култов филм по култов роман

„Мисия Лондон“,

И сега една тъжна новина.

Бащата на „Мисия Лондон“,  иисателят  Алек Попов ни напусна, съобщиха от БАН (Българска академия на науките) и цитирани от БНР.

Алек Попов беше член-кореспондент на БАН в не безизвестното направление „Творци на изкуството“.

Алек Попов е роден в град София през 1966 г. в семейството на Васил Попов – професор по математика. Но наследява интелектуалния талант на другите си предшественици  –  интелектуалците Атанас Попов и Лилия Сталева. 



Алек завършва Националната гимназия за древни езици и култури „Свети Константин Кирил Философ“ и българска филология в СУ „Свети Климент Охридски“.

Алек Попов е директор на Дома на детската книга в София и главен редактор на списание „Родна реч“.

Работил е още като  уредник в Националния литературен музей и дипломат (аташе по културата в българското посолство в Лондон).Точно там трупа онези впечатления и знания, благодарение, на които се ражда „Мисия Лондон“.

Прес-секретар на българския ПЕН клуб. Член на Сдружението на български писатели, на което е и прес-секретар (1996 – 1997).

Освен автор е на „Мисия Лондон“, Алек Попов е написал  „Черната кутия“, „Мисия Туран“, „Митология на прехода“, „Спътник на радикалния мислител“, „Телесни плевели“. 

„Мисия Лондон“ е преведен на 16 езика, а романът „Черната кутия“ – на 10. Разказите и есетата му са издавани на повечето европейски езици и са включени в множество международни антологии, сред които Best European Fiction 2011. 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.