Вълшебна нощ сбъдва човешките мечти: Подгответе се добре

0
2519

Тази нощ си намислете желания

Нощта срещу 6 август е вълшебна Сн: ФБ

Следва велик празник, защото на Преображение, Иисус Христос разкрил пред свидетели своята неподправена Божествена същност

Според написаното в Библията, Иисус Христос завел трима от неговите най-приближени ученици Светите Яков, Петър и Йоан на планината Тавор. И там се случила една от великите мистерии на християнството.

Причината за това действие от страна на Иисус Христос не е случайно. Вярващите и неговите сподвижници не успели да прозрат в младия мъж дългоочаквания Месия, за когото се говорело още в най-древните старозаветни пророчества.

Преображение
На Преображение Иисус блестял в небесна светлина. До него са Св. пророк Илия и Мойсей, а долу са неговите ученици

Описан като Цар на Царете, обикновените хора очаквали Иисус Христос да бъде владетел, който ще бъде справедлив към всички хора.



Оказало се, че мисията на Сина Божий не е да бъде цар или император. А да донесе определена мъдрост от Небесата, с която да захрани душите на хората.

Както сам не веднъж Христос казвал, неговото Царство не е тук на Земята, а на друго място.

Иисус Христос донася закона за любовта. Той поставя на равни начала мъжете и жените. По негово време жените били определяни като подчинени на мъжете хора. За съжаление, повече от  2000 години след Христа все още има хора с подобно примитивно мислене.

Иисус Христос говори за Отца като разкрива неговите неограничени възможности и способности.

Преди Иисус Христос да надживее смъртта, той изкупува чрез своите лични страдания на Голгота човешките грехове.

Но преди да се случи всичко това, горе на планината Тавор, точно на Преображение младият скромен мъж показва чрез великолепно видение на своите ученици какво представлява.

Тогава от Небето се чул силен глас. Той бил на Всевишния и заявил, че това наистина е неговият Син и че учениците трябва да го слушат.

Иисус целият грейнал в Небесна светлина. А заслепените трима  последователи паднали на земята. До него застанали Свети пророк Илия и Мойсей.

Точно заради това небесно видение, старите българи били убедени, че в нощта на 5 срещу 6 август (Преображение), небето над нас се отваря и Господ изпълнява желанията на вярващите.

Намислете си желания. Късмет на всички да ви се сбъднат тази нощ!

Празникът Преображение съвпада с Богородичния пост преди Голяма Богородица (Успение Богородично). Но на 6 август е позволено да се яде риба, с която храна се отчита значимостта на празника.

Риба можете да поднесете на празничната трапеза каквато пожелаете, приготвена по ваш вкус.

В църква се носи грозде, което свещениците освещават за здраве. После осветеното грозде се раздава на членовете на семейството. Освен за здраве, освещаването на гроздето има за цел  реколтата да узрее добре, за да има руйно вино.

На Преображение не се пере, не се чисти. Не се вършат други домакински задължения, които можете да отложите за следващия ден.

Вървете на църква, за да си запалите свещички за здраве.

Имен ден на Преображение празнуват хората със старите и интересни имена Сотир (спасител), Сотира, Сотирка, Сотирица, Соте. 

Според народните поверия, на Преображение природата се преобръща. Водите в реките стават студени и хората спират да се къпят в тях. Дните стават все по-къси. А всяка следваща нощ по-дълга и по-студена.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.