Каква температура е добре да поддържа климатика в помещенията у дома?

0
592

Всеки има различни предпочитания за това каква трябва да е температурата в помещенията, в които прекарва най-много време. Някои предпочитат да е топло, други искат в стаята им да е по-хладно. А често се случва така, че някои хора считат за твърде висока или твърде ниска тази температура, която за други е напълно оптимална.

Затова винаги е важно да имате предвид предпочитанията на хората около вас, както и съветите на експертите за това каква да бъде оптималната температура у дома. Неадекватната температура може да доведе до главоболие, невъзможност да се концентрирате в работата си, както и редица други неразположения. Средната стойност, към която трябва да се стремите, варира между 20 и 22 градуса по Целзий в влажност на въздуха между 40% и 60%. Но е добре да знаете, че тези стойности могат да варират спрямо помещението, както и хората, които го обитават. Ето някои полезни съвети за постигане на оптимална температура у дома:

Инвестирайте в добър климатик

Може би най-ефективния и лесен начин за поддържане на оптимална температура на помещенията у дома ви е чрез климатик. Важно е да инвестирате в мощен климатик, който има потенциал да поддържа оптимална температура в няколко помещения. На klimatici.bg ще откриете доказалите се във времето климатици Mitsubishi Heavy. Те не само ще ви помогнат да охлаждате и отоплявате помещенията вкъщи, но ще ви спестят пари от сметката за ток с максимално ефективна работа. Може да разчитате на климатика да поддържа зададените градуси без проблеми, защото инверторната му технология спомага за максимална ефективност и спестяване на енергия. Не забравяйте, че най-добрия начин един климатик да поддържа температурата в стаята е да го оставите да работи без да го спирате. Така си гарантирате постоянен комфорт през всеки сезон.



Каква е най-добрата температура в спалнята?

Експертите съветват да не поддържате много висока температура в спалното помещение. 18 градуса по Целзий се считат за добър стандарт за максимално добра почивка и пълноценен сън. Твърде високата температура може да доведе до дехидратация.

Каква е най-добрата температура в кухнята?

За кухнята е най-важно да осигурите добра вентилация, защото в противен случай е твърде вероятно да имате проблем с влагата. Именно затова е добре там температурата да бъде малко по-ниска, отколкото в другите помещения. Все пак там се отдава топлина по време на процеса на готвене и приготвяне на храна чрез термична обработка. Освен това по-ниската температура помага за това плодовете и зеленчуците извън хладилника да останат свежи за по-дълго време. Стремете са да държите температурата в кухненското помещение в рамките на 16 до 19 градуса по Целзий.

Каква е най-добрата температура в банята?

Банята е помещение, в което не се събират повече хора за дълго време. Като такова, може да си позволите малко повече свобода с температурата в него. Освен личния ви комфорт, може да се водите и по още един фактор – изсушаване на влагата в помещението. За да си осигурите добро изсушаване на банята е необходимо да поддържате около 23-24 градуса по Целзий. Не бива да забравяте, че оптималната вентилация там е от особено голямо значение. Добре е след като си вземете душ, да оставите вратата отворена, за да може по-високата температура там да изведе по-голямата част от влагата.

Каква е най-добрата температура в стаята на малко дете?

Новородените деца се нуждаят от повече топлина спрямо възрастните. Затова се препоръчва да поддържате поне 22 градуса през деня и 20 градуса през нощта. С израстването на децата техните нужди се изравняват с тези на възрастните. Не бива да оставяте температурата в детските помещения без надзор, защото това може да доведе до нежелани здравословни проблеми.

 

Може да използвате всички тези насоки за поддържане на оптимална температура в различните помещения у дома. Помнете, че винаги може да се отклоните от препоръчаните стойности ако това ще ви помогне да се чувствате по-комфортно в дома ви.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.