3 повода да отидете на църква на 10 май!

0
113

Амин!

Честит велик празник на 10 май!, икона: ФБ

В момента е Светлата седмица след Възкресение Христово.

Датите в нея са променливи и зависят от Възкресение Христово.

Денят Светъл петък през 2024 г. е на 10 май. Той е посветен на Свети апостол Петър.

На Светли петък също така празнуваме великия празник  Живоприемни източник.Този велик ден е посветен на Пресвета Богородица. Той също е с променлива дата.

През 454 г. младият Макелий помогнал на сляп човек, като го завел при един извор с лечебна вода.

Къде да намери аязмото с лечебна вода младият Макелий бил посъветван лично от Пресвета Богородица.

Слепият дядо измил своите очи и прогледнал.

След години същият този младеж Макелий станал известният император Лъв. Той заповядал да направят голяма чешма като издигнат красив и внушителен храм до аязмото.

На този велик празник в Рилския манастир има традиция да се изнася от храма чудотворната икона на Пресвета  Богородица Осеновица (или Осеновска) за литийна молитва.

Рилската чудотворна икона е втората по важност светиня на Рилската обителта след мощите на Свети Иван Рилски. Тя е една от трите най-големи и мощни чудотворни икони на Божията майка в България. Другите две са Троянската и Бачковската.

В храмовете светяват вода на 10 май.

Вървете на църква да си вземете прясна светена вода. Това е единият повод. Другият е да се поклоните пред иконата на Божията майка „Животоприемни източник“. И не на последно място да си запалите свещички за здраве.

Имен ден на 10 май празнуват Живка, Жива, Живко, Зоя.

10 май 2024 г. се навършват 71 години от възстановяване на Българската Патриаршия.
През 1950 г. бил изработен Устав на БПЦ, в чийто чл. 1 „самоуправляемата Българска православна църква“ се назовава „Патриаршия“. В заседанието си на 3 януари 1953 г. Св. Синод на Българската православна църква решил да свика на 8 май с. г. Църковно-народен събор, който да възстанови патриаршеското достойнство на родната Църква и да избере предстоятел-патриарх.
Свиканият съгласно Устава Трети църковно-народен събор (8-10 май) възстановява патриаршеския статус на Българската Църква и на 10 май избира Пловдивския митрополит Кирил, наместник-председател на Св. Синод и председател на събора, за патриарх Български и митрополит Софийски.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.