Честит Имен Ден на 24 юни! Не забравяйте народните традиции

0
763

На 24 юни честваме важен християнски празник, който поставя и една много хубава народна традиция. Честит Имен ден!

Църковният празник е рождество на Свети Йоан Кръстител и Предтеча. Народният празник е Еньовден.

Защо 24 юни е важен ден за християните?

Дълги години праведните Елисавета и Захария нямали деца.  Свети Захария бил свещеник в храма. Той е същият човек, който посрещнал 3-годишната Мариам (Дева Мария) на стълбите пред храма на Въведение Богородично (21 ноември) и се грижил за нея, защото тя била обещана да служи на Всевишния още преди да бъде зачената от нейните родители Света Анна и Свети Йоаким.

Света Анна и Света Елисавета били роднини. И двете жени изживели срама от това, че нямат деца.



elisaveta
Светите Елисавета и Захария

Дълго години се молели на Всевишния и накрая Господ изпратил Свети арх. Гавраил да занесе чаканата вест на праведния Захария, че с Елисавета ще станат родители на син, когото ще кръстят Йоан.

Той ще бъде осенен от Светия Дух още в утробата на своята майка и ще се прочуе, защото ще  успее да обърне към правия Господ много от народа Израилев.

Ще вразумява неразумните и ще пророкува.

Понеже праведният Захария отказал да повярва на ангелските думи, Свети арх. Гавраил му казал, че ще си загуби гласа, докато пророчеството не се сбъдне.

Всичко, което Ангелът Господен – Св. арх. Гавраил казал, така и станало.

Няколко месеца, след като Света Елисавета забременяла, чудото се случило с Дева Мария. И на нея Свети арх. Гавраил се явил и й казал, че чрез Светия Дух ще зачене Син, който ще бъде Цар над Царете.

elisaveta-zahari
Раждането на Свети Йоан Предтеча – Света Елисавета и Свети Захария, а долу до леглото е бебето Йоан

Когато бременната Мария отишла на гости на бременната Елисавета, и поздравила домакините, бебето Йоан в утробата на Света Елисавета започнало да рита по-силно, след като чуло и разпознало гласа на Божията майка.

Свети Йоан е роден 6 месеца по-рано от Иисус Христос.

Той е и новозаветен пророк, защото пророкувал идването на Иисус Христос сред човеците.

Затова е наречен Предтеча.

На 6 януари (Богоявление, Йордановден) Свети Йоан Предтеча кръщава 30-годишния Иисус Христос в река Йордан. Затова е наречен Кръстител, а на 7 януари му отдаваме специално внимание (Ивановден).

Животът на Свети Йоан Предтеча също не бил радостен.

Когато Ирод предприел преследване и заповядал да бъдат избити всички младенци, защото се страхувал от древното пророчество, че Царят над Царете ще се роди и ще царува, а той може да загуби своя трон, малкият Йоан също бил заплашен от екзекуция.

elisaveta
Света Елисавета е родила малкия Йоан, а до тях е Свети пророк Захария

Света Елисавета избягала в пустинята и там се скрила в пещера. Наскоро починала, защото била възрастна.

Бебето Йоан пораснало и станало младеж. Той живеел в пустинята,  закрилян от Ангели и от Светия Дух до момента, в който пораснал достатъчно, за да изпълни мисията на своя земен живот.

Православната църква почита Светите Елисавета и Захария на 5 септември.

На Еньовден имен ден празнуват Еньо, Еню, Енчо, Йоан, Йоана, Ивет, Иван, Ивана, Иванка,   Яне, Яни, Янка, Яна, Янко, Яница, Янина, Янита, Янета, Янис,  Янимира, Янимир, Янислава, Янислав, Янизара, Янизар,  Калоян, Даян, Даяна. 

Еньовден е празник на знахарите и билкарите.

Хората с имена на билки също имат имен ден, макар че те празнуват своя имен ден и на Цветница  като  Божур, Божура, Бреза, Върба, Детелина, Детелин, Диляна, Дилян, Невена, Невен, Роза  и други.

Първата народна традиция на Еньовден, която всеки може да изпълни е рано сутринта преди работа да се намокри за здраве с роса.

eniovden-etar
На Еньовден венец от 77 и половина билки

Всеки минава близо до парк или тревна площ, чиято трева е покрита с роса. Намокрете си ръцете с роса, а след това намокрете си главата, очите и лицето, за да бъдете здрави през цялата година.

Ако не сте на работа на   24 юни, можете да излезете на разходка сред природата и да си наберете някакви билки, които да изсушите. На Еньовден те са по-лековити от останалите дни.

На 24 юни денят и нощта са равни. След Еньовден денят започва бавно да намалява, а старите хора казвали, че Слънцето отива за сняг.

Преди Слънцето да тръгне към зимата, то се оглеждало във водата на водоемите и затова хората вярват, че тяхната вода става лековита. Ако не сте на работа, разходете се до някоя река или поточе ако не сте на морето, за да се измиете с водата, в която Слънцето се е къпало, за да бъдете здрави.

На Еньовден си спомняме за големия билкар и народен лечител Петър Димков и неговият внук, който продължава традицията на своя именит дядо.

Празнуват билкарите Емил Елмазов и Еньо Дамянов.

За здраве се плете венец от 77 и половина билки, под който минават млади и стари, за да не ги лови болест през годината.  Такива венци бяха изплетени в Габрово в АЕК „Етър“ и на Самоводската чаршия във Велико Търново.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.