Внимание: И от най-новата телефонна измама пострадаха невинни

0
503

Последната телефонна измама е актуална и звучи правдоподобно, много повече от изтърканите за пострадал роднина в болницата

В дома на възрастна жена се обадил човек, който се представил за нейния съсед.

Той казал на жената, че си е поръчал климатик, но в момента не може да го плати на доставчика.

Той моли своята съседка да му помогне, а той ще й върне парите по-късно.

И така добрата наивна жена броила 1 000 лева на несъществуващия доставчик за мнимия климатик на своя нищо неподозиращ съсед, писаха в Дарик.



Тази измама наистина звучи реалистично.

Какво би могъл да направи човек, ако в дома му позвъни някой и се представи като неговия съсед с молба за подобна уж невинна услуга?

telefon-izmama
Поредната телефонна измама е коварна

Ако имате номера на телефона на своя съсед, можете да проверите дали наистина сте разговаряли с него или с някой мошеник.

Ако нямате неговия номер, можете да позвъните на съседите и да попитате за номера.

Но ако през деня в дома на вашите съседи няма никой, оставате в позиция шах.

По-добре е предварително да кажете, че у вас нямате никакви пари и да не съдействате на мошениците от въпросната телефонна измама.

Но много хора въобще не си дават сметка, че са попаднали в лапите на измамници.

Друго нещо, което могат да направят старите хора, е да се обадят на своите деца или внуци и да им кажат, че някой се е обадил и какво им е поискал. Може би младите ще предприемат нещо рационално и ще разкрият въпросната телефонна измама.

Забележка: НАП предприема акция да търси на личните или на домашните телефони лицата, които не са заплатили своите актове с глоби от КАТ. 

Ако в дома ви позвъни лице от НАП и ви призове да платите на каса или по банков път вашето задължение, това не е телефонна измама, а реална ситуация.

Служителите от НАП не събират парите от домовете. Ако на вратата ви позвъни някой, който ви поиска пари по този начин, това вече е измама.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.