Астрономи: Вселената загива

0
423

Международен астрономически екип установи кога ще се случи това

Международен екип от астрономи разкри, че смъртта на Вселената е близо.

Те са установили, че Вселената генерира двойно по-малко енергия в сравнение с преди 2,3 млрд. години. На практика това означава, че тя загива бавно и сигурно, отбелязва БТА.

Саймън Драйвър от ICRAR (Международен център за радиоастрономически изследвания) в Западна Австралия посочва, че считано от тази епоха, Вселената е обречена на пълно изтощение и смърт и дори онагледи случващото се като възрастен човек, завил се с одеялото на дивана в очакване да заспи вечния си сън.
Астрономът посочва, че всъщност новината за наближаването на смъртта на Вселената не е някакво ново откритие, тъй като такива хипотези съществуват още от края на 90-те години на 20 век.

Международен астрономически екип установи кога ще се случи това
Международен астрономически екип установи кога ще се случи това

До момента обаче не бяха проучени подробно мащабите и скоростта, с която се случва това.
Драйвър и колегите му, изчислиха скоростта на угасване на Вселената благодарение на подробното проследяване на няколко от близките галактики с помощта на орбитални и наземни телескопи.



Съдейки по галактиките, светлината на които стига до нашата планета, преди 2,3 милиарда години Вселената е излъчвала двойно повече енергия от сега.
Изчисленията на астрономите сочат, че след около сто трилиона години, Вселената изцяло ще загине. Това ще стане след като последното червено джудже изчерпа запасите си от „звездно гориво”.
Тогава Вселената ще потъне в тъмнина и единствените „жители” по галактиките ще бъдат черните дупки, неутронните звезди и белите джуджета, както и последните оцелели планети, пише Блиц.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.