Числото Пи, „скрито“ във водородния атом

0
381

Физици установиха, че числото Пи има напълно реален смисъл в квантовата физика

Става ясно, че числото Пи отразява точно начина, по който са разположени възможните „орбити“ на електрона в атома на водорода.

Откритието е направено от Тамар Фрийдман и Карл Хаген от Рочестърския университет, САЩ, които успяват да изведат формулата на Уолис, създадена още през 17 век, от уравненията за водородния атом.

Двамата учени решават да изчислят как точно се разполагат енергийните нива, на които може да се разположи самият електрон спрямо ядрото на водородния атом. По този начин установяват, че колкото „по-високо“ и по-далеч е частицата от ядрото, толкова повече орбитата й прилича на идеален кръг.

Тамар Фрийдман пък по същото време си припомня за една математическа формула, която британският математик Джон Уолис успява да изведе още през далечната 1655 година за изчисляване на прочутото число Пи. Същата е безкрайна редица от дроби, които се умножават помежду си, чието съотношение се оказва, че точно съответства на разликите между действителните и получените чрез изчисления свойства на енергийните нива, на които се разполагат елктроните спрямо ядрото на водородния атом.



Откриването на реален физически смисъл на числото Пи разкрива, че има връзка между света на математиката и този на физиката.

пи
Числото Пи има реален смисъл в квантовата физика

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.