Почитаме светеца – закрилник на България и на българите

0
434

На 19 октомври отдаваме почит към светеца – закрилник на България и на българите, а днес в тези тежки дни, ние се нуждаем от неговата помощ

На 18 октомври честваме паметта на Света Злата Мъгленска, която е определена като небесна закрилница на българите в чужбина.

На следващия 19 октомври отправяме молитви към Свети Йоан Рилски Чудотворец да пази българите и българските семейства, както и цялата страна от бедствия, нещастия, финансови катаклизми и други проблеми.

На коя дата се е родил великият български светец, не се знае с точност. Знаем само годината – 876.

sveti-ivan-ilski
Свети Йоан Рилски Чудотворец и цар Петър се зърнали отдалеко

Земните дни на Свети Йоан Рилски (Иван Рилски) завършили на 18 август през 946 г.



Неговите Свети нетленни мощи били пренесени до Търново и след това обратно върнати в Рилския манастир – най-голямата Света обител на територията на България, основана от самия Свети Йоан Рилски.

Това се е случило на 1 юли 1469 г., след като били пренесени от цар Иван-Асен Първи през 1195 г. от Рилския манастир в Търново.

От житието на Свети Йоан Рилски Чудотворец научаваме, че първоначално бил пастир. От ранна възраст имал вътрешна потребност да контактува с Бога.

Когато станал на 25 години, младежът оставил животните и се замонашил.

След няколко години като монах в манастира в Руен планина „Свети Димитър“, Свети Йоан го напуснал и се преселил в Рила планина.

sveti-ivan-mosti
Нетленните мощи на Свети Йоан Рилски Чудотворец

Там намерил нужното му духовно спокойствие и уединение.

Присъствието на скромния монах не останало незабелязано. При него пристигнали монаси и от други манастири. Заедно образували монашеско братство и основали Рилския манастир, чийто първи игумен бил Свети Йоан Рилски.

Свети Йоан Рилски живял по времето на цар Петър. Царят тръгнал от столицата Търново, специално, за да се срещне с монаха. Но лична среща не се осъществила. Двамата велики българи се зърнали отдалеко.

sveti-ivan-mosti-manastir
Свети Йоан Рилски Чудотворец в Рилския манастир

Цар Петър изпратил богати дарове на Свети Йоан Рилски, а той приел само плодовете. Върнал златото, защото в гората то не му трябвало.

Няколко месеца преди да предаде Богу дух, Свети Йоан Рилски се оттеглил в пълно уединение.

На големия празник Благовещение (когато Дева Мария научава от Свети арх. Гавраил, че ще роди Сина Божий), Свети Йоан Рилски завещал на своите последователи от Рилския манастир завет и напътствия, които са запазени  и днес.

Тялото на Свети Йоан Рилски било погребано близо до Рилския манастир. След няколко години той се явил в съня на монах от Светата обител и заръчал да разкопаят гроба му.

Там намерили тялото непокътнато. Пренесли го в църквата на манастира, където се намира и днес, след няколко пътешествия из страната.

За чудесата на нетленните мощи на Свети Йоан Рилски всеки сам може да разкаже, защото това са изключително лични, но и уникални преживявания.

Когато отидете на църква, помолете Свети Йоан Рилски да закриля цялата страна и българите, защото личното здраве, щастие и успехи са обвързани с общото щастие и успехите на околните.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.