КТБ е без лиценз – важна информация за вложителите

0
458

Днес беше отнет лицензът на КТБ от БНБ. Започват действия по изплащане на гарантираните депозити на гражданите и на фирмите

Както стана ясно от репортажи по ТВ медии, дупката в КТБ надвишава  3 милиарда лева.

Голяма част от фирмите вече са прехвърлили своите задължения чрез цесия.

Това става посредством подписано споразумение между клиент на КТБ, който дължи суми на друго юридическо лице.

Вместо клиентът на КТБ да получи своите блокирани пари, а след това да погаси своя дълг към свой доставчик или друг контрагент, чрез цесията второто лице ще получи директно своите средства.



ktb-licenz
КТБ от днес е без лиценз

Разбрахме, че сумата на гарантираните влогове, които трябва да бъдат изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете е около 1,5 милиарда лева.

Държавата трябва да осигури тези пари, за да могат гражданите и фирмите да си получат законовите 196 000 лева.

ВАЖНО

1. Гарантираните суми на гражданите ще започнат да бъдат изплащани от 04 декември 2014 г.

2. БНБ ще направи списък с банките, от които гражданите и фирмите ще могат да си получат парите без предварителна уговорка.

3. Лицето, бивш вложител на КТБ ще отиде по свой избор в някоя от посочените банки и само с лична карта ще си получи парите.

4. Лицето само решава какво ще направи със своите изплатени пари:

4.1. Дали ще ги изтегли в брой (не е препоръчително, ако не си осигури някой, който да го охранява, защото и престъпниците ще започнат да обикалят около банките).

4.2. Може да ги преведе по банков път до друга банка, но трябва да имате предвид, че ще платите комисионни за транзакцията.

4.3. Ще ги остави на някакав влог или депозит в банката, от която ще си получи средствата.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ:

1. Предварително вижте кои банки ще изплащат средствата на КТБ.

Проучете какви депозити и влогове предлагат тези банки. Изберете онази, в която директно можете да си направите безкасов депозит още в момента, в който отидете да си получите парите. Разгледайте какви лихви предлагат и какви продукти.

2.  Ако никоя от тези банки не предлага нещо, което вас би ви удовлетворило – проверете какви са комисионните за банков превод до друга банка.

Вие трябва да знаете предварително къде точно искате да вложите ваши пари.

3. Ако ви се наложи да изтеглите сумите на ръка, не ги носете вкъщи, а незабавно ги отнесете до друг банков клон и ги вложете, защото у вас парите не са на сигурно място.

Не вземайте прибързани решения, за да не съжалявате. Вашите пари няма да се загубят, затова мислете трезво как да постъпите най-правилно!

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.