Учени разкриха как мирише смъртта

0
390

Изследването ще бъде от полза за криминалистите

Колкото и странно да ви звучи смъртта има специфичен мирис.

По време на Британски фестивал на науката, който се провежда ежегодно в Брадфорд, учени от университета Хъдърсфийлд, Великобритания разкриха как мирише смъртта.
Ароматът на смъртта минава през няколко трансформации.

В първите няколко минути след като човек издъхне, ароматът е на човешко тяло. Непосредствено преди тъканите в тялото му да започнат да се разлагат мирише на прясна риба в съчетание с прясно окосена трева.
Изследванията на учените са били съсредоточени в откриването на аромата на смъртта.

смъртта
Изследването ще бъде от полза за криминалистите

Оказва се, че смъртта „ухае” на комбинация от две молекули – кадаверин и путресцин, които се появяват в процеса на разлагане на човешкото тяло.
Учените си поставили за цел да установят дали има разлика в аромата на живите и мъртвите непосредствено след като са издъхнали. За провеждането на изследването са използвани прасета, тъй като органите и тъканите им са най-близки до човешките.



Резултатите показали, че тялото на мъртвеца започва да се разлага доста преди намесата на бактериите и това води до отделянето на хексанал (летливо вещество). Именно то придава типичния аромат на прясно окосена трева.
Резултатите от проведените изследвания ще са от голяма полза за криминалистите при случаи с наскоро починали хора, както и за обучаването на следови кучета.

Изследователи от Льовенския университет в Белгия пък твърдят, че смъртта на човека има ясно изразен плодов мирис, който е съчетание от пет химични съединения, пише sanovnik.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.