Храни, които ни приспиват и храни, които ни разбуждат

0
460

Ако имате проблеми със съня, използвайте онези храни, които ще ви приспят, но ако сънливостта е ваше състояние, използвайте храни, които ще ви поддържат будни и енергични

Храни за сън

1 – Прясно мляко или айран

Ако не можете да заспите, можете да изберете да изпиете чаша топло, но не горещо прясно мляко с мед или една чаша айран, който е на стайна температура.

Прясното мляко оказва успокояващо влияние върху мозъка и по този начин човек започва да изпитва покой, а покоят води до заспиване.



Пиенето на айран, който не е студен, успокоява полезната микрофлора на стомаха и на червата. Много хора не могат да заспиват не само от напрежение и от стрес, а и защото в техния организъм се случват процеси, които ги държат будни. Най-често срещаните проблеми са свързани с храносмилателната система.

2 – Жасминов ориз

Ако можете да си купите жасминов ориз, когото сварявате и ядете вечер преди сън, лесно ще заспите, защото това е лека и лесно смилаема храна, която не дразни стомаха.

храни
Полезни храни за сън – каша с банани

3 – Банан

Бананите са богати на магнезий и на калий, които отпускат мускулите, защото редуцират натрупания през деня стрес.

Освен да изядете цял банан, можете да го пасирате и да го смесите с малко прясно мляко. Изяжте тази полезна каша и ще се почувствате спокойни, а след като легнете в леглото, бързо ще заспите.

4 – Боза

Чаша боза преди сън действа на принципа на прясното мляко и на айрана – успокоява мозъка и влияе положително върху микрофлората на стомаха и на червата.

Храни за разбуждане

1 – Шоколад

Какаото и захарта влияят върху серототина в мозъка – хормонът на щастието – настроението се повишава и енергията на човек се повишава.

Това се отнася както за шоколад и шоколадови бонбони, така също за десерти, покрити с шоколад.

2 – Червени люти чушки – чили и всички пикантни подправки

Те повишават адреналина в организма и действат събуждащо. Червените люти чушки са богати на витамин С и са полезни за човешкото здраве.

3 – Кафе, черен и зелен чай

Кофеинът, който съдържат, въздейства върху кръвоносните съдове като ги разширява.

Така нахлува по-голямо количество кръв, която зарежда клетките с по-голямо количество хранителни вещества и кислород, като действа ободряващо.

4 – Твърд алкохол

До 50 грама ракия, уиски, водка, коняк, бренди, джин разширяват кръвоносните съдове и действат на принципа на кафето, на черния и зелен чай.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.