И в София грейна коледната елха

0
434

Едно от най-прекрасните и уникални неща за Коледа е коледната елха. Тази вечер и коледната елха в София се окъпа в празнична и приказна светлина

Традицията да се украсява елха за Рождество у нас е пренесена от княгиня Клементина и княз Фердинанд I, когато пристигат в България. Това станало в края на 1887 г.

Те донесли от Франция красиви стъклени играчки, с които направо изумили българите, които никога до тогава не били пътували в чужбина.

И така, първо сред представителите на българското висше общество – хайлайф, за  следващия празник Рождество били отсечени и украсени коледни елхи.

elha-sofia
Красивата коледна елха
elha-sofia
В София грейна коледната елха

През годините традицията за украсена коледна елха толкова много е навлязла в нашия живот, че не можем да си представим Рождество и Нова година без аромат на свеж бор или елха у дома.



За да не бъдат изсичани безхаберно живите елхи и борове, от доста години се появиха и изкуствените. А някои по-изобретателни българи слагат в контакта ароматизатор с мирис на бор и създават прекрасна празнична атмосфера у дома.

През изминалата  седмица грейнаха празничните коледни елхи в Бразилия, Виена, Париж, Лондон.

Днес и в София събралите се любопитни любители на красотата видяха как стотици лампички светнаха, а в небето се пръснаха пъстроцветни фойерверки.

elha-ferdinand
Княгиня Клементина и княз Фердинанд I донасят традицията да се украсява коледна елха в България

На церемонията  по запалване на коледната елха в София  присъстваха най-елитните български спортисти, за да се обединят около предстоящите приготовления за Европейска столица след 5 години през 2019 г.

Заедно с кмета Йорданка Фандъкова, около празничната елха се събраха Националният ансамбъл по  художествена гимнастика, заедно с Кубрат Пулев, спортисти, актьори, общественици, общински съветници и много граждани.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.