Малко позната чудотворна икона на Свети Николай и неговите чудотворни мощи в България

0
8471

В България има голяма и уникална чудотворна икона на Свети Николай Чудотворец, както и частици от неговите чудотворни мощи

nikolaii-sv
Чудотворната икона на Свети Николай Чудотворец, оцеляла по време на бомбардировките в София

Голямата чудотворна икона на Свети Николай Чудотворец се намира в едноименния манастир в Арбанаси.

Манастирът е древен и се отличава с изключителна архитектура. Църквата е неповторима. В нея се намират прекрасни икони и интересен иконостас.

Освен чудотворната икона на Свети Николай Чудотворец, там има още една голяма чудотворна икона – на Пресвета Богородица. Изгледайте видеото.

nikolay-icon
Чудотворната икона на Свети Николай в Арбанаси

През 2010 г. чрез Негово превъзходителство посланикът на РБългария в Италия г-н Марин Райков (който беше и премиер във временното правителство), България получи от предстоятелите на храм „Св. Николай Чудотворец” в Бари (Италия) частици от мощите на световноизвестния светец.



Мощите пристигнаха в България.

Със съгласието на Светия синод и на Негово Светейшество патриарх Максим (Царство му Небесно от 6 ноември 2012 г.),  частиците чудотворни Свети мощи бяха дадени на църкви  по южното Черноморие – в Бургас, в Черноморец и в Созопол.

bogorodica-sv
Чудотворната икона на Пресвета Богородица от същия манастир в Арбанаси

За съжаление, Светите мощи от Черноморец бяха откраднати само няколко седмици, след като бяха поставени в храма. Полицията до днес не успя да открие извършителите и самите мощи.

През лятото на 2014 г. от храма в Бари дадоха още една малка частица от чудотворните мощи на Свети Николай, които  заместват откраднатите през 2010 г.

Заедно с мощите от Бари са предоставили сертификат за автентичност на мощите и ампула с капки миро (манна), което всяка година изтича на 9 май.

Има още една любопитна чудотворна икона на Свети Николай от София.

По време на Втората световна война и бомбардировките на столицата, била разрушена и  базилика „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. Сред руините били повредени голяма част от църковната утвар, но чудотворната икона не е била засегната.

Това още веднъж доказва нейната чудотворна и уникална сила.

Заради чудесата, които е извършила тази икона, благочестиви вярващи изработили сребърен обков.

Когато човек не знае дали една икона е чудотворна или не, по златният или сребърен обков може да се ориентира.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.