Така се прави прочутата стара сръбска разядка (може и да я консервирате)

0
1013

Тази сръбска разядка е чудо на чудесата, уникално вкусна е

Предлагаме ви рецептата за една от най-известните вкусотии в Сърбия – сръбска разядка. Прави се много лесно, уникално вкусна е, а и може да си я затворите и в буркани за зимата.

сръбска разядка
Уникална сръбска разядка и може да си я затворим и за зимата

Трябват ни два големи патладжана, шест големи и сладки чушки, черен пипер и сол на вкус, една скилидка чесън, накълцана на ситно, сокът от един лимон, половин чаша със зехтин, една лъжичка с нарязан на ситно пресен магданоз.

Първо си загряваме фурната на 250 градуса, а после слагаме да изпечем в нея патладжаните, докато кожата им стане черна – обикновено отнема около половин час. С тях поставяме и чушките. Добре е да ги сложите върху пергаментова хартия.

Готовите вече патладжани ги поставете в един найлонов плик и ги изчакайте около десетина минути, за да изстинат. След това внимателно обелете кожата им и махнете семките.



В една голяма купа после намачкайте патладжаните и чушките така, че да станат на пюре. После ги подправете със сол и черен пипер на вкус и добавете към тях накълцания на ситно чесън, сока от лимона, зехтина и разбъркайте хубаво.

Когато сервирате тази сръбска разядка, отгоре я поръсете ситно с пресен магданоз. Ако пък искате да съхраните разядката за по-дълго време, сложете я в буркан и я пазете в хладилника. Може и да я стерилизирате за 20 минути и тогава пък ще си хапвате и през зимата.

Ще се влюбите в тази сръбска разядка още от първата хапка. А и знаем, че съседите ни могат да се похвалят с добра кухня не по-малко от нас.

Пожелаваме ви да си я хапнете с огромно удоволствие и да ви е много вкусно на всички!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.