Какво беше открито под ледовете на Антарктида?

0
482

Английски изследователи откриха в Антарктида неизвестни до този момент тунели под леда с огромни размери, които вероятно ще променят значително научните представи за структурата на ледниците

Дължината на новооткритите структури в Антарктида, локализирани с помощта на прецизно радарно сканиране под ледената повърхност, достига повече от 100 км, а височината им – над 250 м. Те са открити благодарение на детайлен анализ на направени по-рано спътникови снимки, както и на радарно изследване в конкретните изследвани области, извършено от самолет.

антарктида
Дължината на новооткритите структури в Антарктида, локализирани с помощта на прецизно радарно сканиране под ледената повърхност, достига повече от 100 км, а височината им – над 250 м

Според изследователите ледените тунели свършват в район, където континенталният ледник постепенно преминава в шелфов и където започва океанското дъно.

Направеното откритие на Антарктида ще обогати значително цялостното познание за ледниците там, чиято структура продължава да бъде предмет на засилен научен интерес. До този момент се счита, че шелфовият ледник се придвижва върху тънък слой вода, но новите данни, получени от проведеното изследване, ясно показват, че това ни най-малко не е някакъв аморфен и неактивен слой, а по-скоро прилича на активна река, създаваща при своето движение под повърхността на Антарктида канали и тунели с различни размери.



loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.