Без какво е оставала Земята вече няколко пъти досега?

0
420

Учени от Масачузетския технологичен институт твърдят, че Земята най-малко два пъти е оставала без атмосфера за целия период на своето съществуване

Като причина за това те посочват интензивните бомбардировки на десетки хиляди астероиди, чиито размери са достигали до 25 км в диаметър. В резултат на тези постоянни сблъсъци се образуват гигантски газови облаци, които с натрупването си постепенно започват да изтласкват все повече атмосферата на Земята към космическото пространство. Това се случва в период, когато нашата планета се сдобива и със своя единствен естествен спътник – Луната.

земята
Учени от Масачузетския технологичен институт твърдят, че Земята най-малко два пъти е оставала без атмосфера през свое съществуване

Учените смятат, че предложената от тях хипотеза за атмосферата на Земята е правдоподобна, тъй като наличната информация потвърждава наличието на подобни интензивни сблъсъци преди милиарди години, когато огромен брой астероиди са скитали из пределите на Слънчевата система. Те дори не изключват възможността подобна съдба да са имали и две други скалисти планети – Венера и Марс, които също са загубили атмосферите си.

Тези катастрофални на пръв поглед събития обаче вероятно са изиграли и положителна роля за появата на живота на Земята, тъй като самите сблъсъци са довели до образуването на нови газове на планетата.



loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.