Почитаме голям Чудотворец – закрилник на занаятчии и работещи в производствата

0
396

Ако имате нужда от чудо в живота, молете се на този голям Чудотворец. Той е покровител на всички занаятчии и хора, които създават различни материални блага

Свети Спиридон е роден през 4 век на о-в Кипър. Това се случило по времето, когато Римската империя била управлявана от Свети император Константин (почитаме го на 21 май). Той забранил гоненията над християните и  дал тласък на християнския разцвет.

Свети Спиридон бил избран за епископ на град Тримитунт в Кипър, затова го наричат Тримитунтски.

Като висш духовник взел участие на Първия вселенски събор през 325 г. в Никея.

sveti-spiridon
Свети Спиридон Чудотворец – закрилник на занаятчиите, работещите в индустриите, помага при решаване на финансови проблеми

Тогава се случило истинско чудо. По някакъв църковен въпрос се разгорещил сериозен спор. Опонентите стигнали почти до бой.Тогава Свети Спиридон грабнал една керемида, стиснал я и от единия й край се появил огън, а от другия – потекла вода.

Целия си живот Свети Спиридон живял праведно, скромно и в помощ на нуждаещите се.

Той раздавал храна, пари, давал подслон на нуждаещите се. Всички добрини правел в името на Иисус Христос и на християнската вяра. Той бил истински, нагледен и неподправен пример за доброта и хуманност, каквито качества трябва да носи и да проявява всеки един християнин.

Друго голямо чудо, което сторил Свети Спиридон е свързано с лечението на император Констанций Втори.

Императорът страдал от тежка и нелечима болест. Най-добрите медици в миналото не успели да го избавят от страданията, но Свети Спиридон с Божията помощ успял.

Свети Спиридон е особено тачен в Гърция, където се намират неговите Свети и чудотворни мощи. Изгледайте видеото долу.

Денят на Свети Спиридон – 12 декември е голям празник за град Керкира.

Имен ден празнуват Спиридон, Спиро, Спиридона, Спиридонка, Дара, Дари, Дария, Дарина, Даринка, Дарин.

Според народните традиции Свети Спиридон Чудотворец  е покровител на всички занаяти и занаятчии, както и на заетите в различните видове индустрии работници и служители, които създават материални блага.

Да е честит празникът на обущарите, шивачите, абаджиите, бакърджиите, дюлгерите, тухларите, грънчарите и всички други видове занаятчии!

Всяка година големи тържества се провеждат в най-голямото средище на занаяти у нас – Етнографския комплекс „Етър“ край Габрово, с които тамошните занаятчии отдават почит към Свети Спиридон Чудотворец – техния покровител.

Свети Спиридон помага при решаване на финансови проблеми, както и за намиране на работа за хора, чиято реализация е свързана с някаква професия или занаят.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.