Почитаме голям Чудотворец – закрилник на занаятчии и работещи в производствата

0
426

Ако имате нужда от чудо в живота, молете се на този голям Чудотворец. Той е покровител на всички занаятчии и хора, които създават различни материални блага

Свети Спиридон е роден през 4 век на о-в Кипър. Това се случило по времето, когато Римската империя била управлявана от Свети император Константин (почитаме го на 21 май). Той забранил гоненията над християните и  дал тласък на християнския разцвет.

Свети Спиридон бил избран за епископ на град Тримитунт в Кипър, затова го наричат Тримитунтски.

Като висш духовник взел участие на Първия вселенски събор през 325 г. в Никея.

sveti-spiridon
Свети Спиридон Чудотворец – закрилник на занаятчиите, работещите в индустриите, помага при решаване на финансови проблеми

Тогава се случило истинско чудо. По някакъв църковен въпрос се разгорещил сериозен спор. Опонентите стигнали почти до бой.



Тогава Свети Спиридон грабнал една керемида, стиснал я и от единия й край се появил огън, а от другия – потекла вода.

Целия си живот Свети Спиридон живял праведно, скромно и в помощ на нуждаещите се.

Той раздавал храна, пари, давал подслон на нуждаещите се. Всички добрини правел в името на Иисус Христос и на християнската вяра. Той бил истински, нагледен и неподправен пример за доброта и хуманност, каквито качества трябва да носи и да проявява всеки един християнин.

Друго голямо чудо, което сторил Свети Спиридон е свързано с лечението на император Констанций Втори.

Императорът страдал от тежка и нелечима болест. Най-добрите медици в миналото не успели да го избавят от страданията, но Свети Спиридон с Божията помощ успял.

Свети Спиридон е особено тачен в Гърция, където се намират неговите Свети и чудотворни мощи. Изгледайте видеото долу.

Денят на Свети Спиридон – 12 декември е голям празник за град Керкира.

Имен ден празнуват Спиридон, Спиро, Спиридона, Спиридонка, Дара, Дари, Дария, Дарина, Даринка, Дарин.

Според народните традиции Свети Спиридон Чудотворец  е покровител на всички занаяти и занаятчии, както и на заетите в различните видове индустрии работници и служители, които създават материални блага.

Да е честит празникът на обущарите, шивачите, абаджиите, бакърджиите, дюлгерите, тухларите, грънчарите и всички други видове занаятчии!

Всяка година големи тържества се провеждат в най-голямото средище на занаяти у нас – Етнографския комплекс „Етър“ край Габрово, с които тамошните занаятчии отдават почит към Свети Спиридон Чудотворец – техния покровител.

Свети Спиридон помага при решаване на финансови проблеми, както и за намиране на работа за хора, чиято реализация е свързана с някаква професия или занаят.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.