Учените: август ще мине под знака на интересно явление

0
249

Слънчевата корона ще е няколко пъти по-голяма в сравнение с предходното слънчево затъмнение

Учените обявиха, че през август предстои доста интересно явление.

учените
Слънчевата корона ще е няколко пъти по-голяма в сравнение с предходното слънчево затъмнение

Става въпрос за най-дългото в историята слънчево затъмнение. Това съобщиха учените от Националната слънчева обсерватория на Русия, отбелязва „Известия“.
Учените твърдят, че Луната ще запречи Слънцето в продължение на час и половина.

Най-интересното в случая е, че слънчевата корона ще е няколко пъти по-голяма в сравнение с предходното слънчево затъмнение. На 2000 километра и от двете й страни ще може да се наблюдава частично слънчево затъмнение.
Учените отбелязват, че уникалното природно явление ще може да бъде наблюдавано само от територията на САЩ.

Те отбелязват, че слънчевата активност по време на предстоящото слънчево затъмнение ще бъде измерена от „слънчевия“ телескоп DKIST.



Припомняме, че първото за тази година слънчево затъмнение бе през февруари. Пълното слънчево затъмнение се случи на 26 февруари. Тогава сянката на Луната върху Земята бе с ширина 270 километра. Затъмнението можеше да бъде наблюдавано от Южна Америка и Африка.

Началото на затъмнението бе над Чили, а сянката на Луната премина над Аржентина, Патагония, южната част на Атлантическия океан и Ангола. В крайна сметка явлението приключи над Замбия и Република Конго.

Предстоящото слънчево затъмнение ще може да се наблюдава на 21 август и както вече споменахме тази възможност ще имат само хората, намиращи се на територията на САЩ, пише pik.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.