Тези грешки нарушават добрия ви сън

0
675

Хората, които са развили зависимост от кофеин имат сериозни проблеми със съня

Ако напоследък забелязвате, че страдате от нарушения на здравия ви сън, то вероятно допускате някоя от тези грешки, без дори да осъзнавате.

сън
Хората, които са развили зависимост от кофеин имат сериозни проблеми със съня

Не са никак малко хората, които страдат от лош сън именно защото допускат тези грешки или ритуали преди или след лягане.

Ако от написаното в следващите редове установите, че сте един от тези хора, опитайте се да отстраните грешките и ще се уверите, че нещата ще се нормализират. Имайте предвид, че някои от тях могат да нарушат не само съня ви, а и вашето здраве.

В следващите редове ще ви разкрием грешките, които доказано пречат на добрия сън. Ето кои са те:



Кофеин
Хората, които са развили зависимост от кофеин имат сериозни проблеми със съня, още повече, ако го приемат малко преди лягане. Добре е да знаете, че след като изпиете чаша кафе на тялото ви са му нужни шест часа, за да изхвърли кофеина. Освен това той намалява значително производството на хормона мелатонин, отговорен за съня.

Изкуствена светлина
Ако след като вече сте си легнали в леглото сте пуснали източник на изкуствена светлина в стаята, то трябва да знаете, че той също възпрепятства производството на хормона мелатонин. Добре е да си осигурите пълна тъмнина. Само така тялото ви ще се отпусне и ще се чувства спокойно да заспи.

Температура
Когато не се чувствате достатъчно комфортно в стаята, това със сигурност ще се отрази на съня ви. Високата температура в помещението също предизвиква сериозни смущения в съня. Дори и да успеете да заспите, често пъти ще се пробуждате, а това ще разбие съня ви. Добре е да намалите температурата и да се покриете с леко одеало, ако е необходимо.

Комуникации в късните часове
Поне една вечер дръжте всички средства за комуникация далеч от вас. Забравете за лаптопа и мобилния телефон. Оставете ги в другата стая и си легнете спокойно. Изключете и телевизора. Освен това, ако легнете рано, ще можете и да станете рано сутринта. По този начин дори ще се почувствате много по-работоспособни и заредени с енергия.

Спане през деня
При все, че дневната дрямка сама по себе си не е лошо нещо, тя може да доведе до сериозни смущения във вечерния сън. В случай, че това не ви пречи, то можете да си позволите да подремвате между 20 минути и час и половина през деня.

Алкохол
При все, че алкохолът забавя значително действията и ви кара да се чувствате сънливи, то той няма да ви помогне за добрия сън. Дори и да успеете да заспите, ще се пробуждате често с усещането за сухота в устата, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.