Направете това на Цветница, за да внесете здраве, щастие и късмет в дома ви

0
453

Цветница е велик празник!

Цветница – Вход Господен – Иисус влиза в Йерусалим като язди бяло магаре

Освен да отидете на църква, трябва да свършите още няколко неща. Те са полезни, защото ще внесат Божията благодат в дома ви

Великият празник се нарича Вход Господен в Йерусалим.

На този ден Иисус Христос е посрещнат като истински цар във вечния град. Той пристигнал, яздейки осел – бяло магаре. Населението постлало пътя му с палмови клонки.

Причината за това посрещане е чудото, което предния ден извършил. Иисус Христос съживил починалия Лазар. Лазар бил вече 4 дни мъртъв. В пещерата, в която поставили тленните му останки започнала да се разнася смрад на разлагаща се плът.



Но Синът Божий върнал Лазар и му подарил нов живот. Лазар живял още 30 години. Новината се разнесла скоростно. Хората започнали да изпитват истински респект към Иисус Христос, какъвто той заслужавал.

У нас празникът се нарича още Цветница. Понеже в България нямаме палми, ние използваме върба. И двете растения са зелени и гъвкави. В нощта срещу Цветница върбовите клонки се внасят в олтара на храмовете. Там преспиват една нощ. На следващия ден свещениците ги раздават.

Върбовите клонки се отнасят в дома и се слагат на иконите. Преди да тръгнете към църква трябва да свалите старите миналогодишни клонки. Те не се изхвърлят в боклука или в контейнера. Хвърлят се в течаща вода – река или се изгарят в печката. Може да ги заровите в градината, ако живеете в къща.

Новите върбови клонки стоят една година на иконите. Чрез тях внасяте Божията благодат във вашия дом, енергия за нов живот, късмет и здраве.

На църква ще си запалите свещи за здраве. Свещениците ни миросват – мажат с миро челата ни за здраве.

Цветница се пада в дните за пости. Църквата разрешава на този велик празник да се консумира риба.Няма изискване нито за вида, вито за начина на приготвяне.

Помните, че на Никулден за предпочитане е да да се яде шаран или друга риба с люспи. Шаранът е свързан с делото на Свети Николай  чудотворец. Той спасил кораб от потъване, като запушил появилата се дупка с един шаран. Люспите събираме, защото символизират богатството.

На Цветница имен ден празнуват безброй много хора с имена на растения и на цветя. Не забравяйте да ги поздравите.

Цвета, Цветана, Цветанка, Цецо, Цецка, Цвятко, Цветан, Цветелина, Цветелин, Цветомира, Цветомир, Цветозара, Цветозар. Акация, Маргарита, Маргарит, Роза, Ралица, Фиданка, Ела, Върба.  Росица, Невена, Невен, Здравка,  Зюмбюла, Зюмбюл, Незабравка, Виолета, Виолетка. Карамфил, Карамфила, Кремена, Диляна, Дилян, Иглика, Камелия. Лилия, Лили, Малин, Малина, Петуния. Теменуга, Трендафил, Трендафилка, Жасмина, Жасмин и други.

Заради пандемията от Ковид, тази година свещениците ще раздават върбовите клонки пред храмовете. По този начин няма да се струпват вярващи вътре в затворените пространства.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.