Военна полиция охранява останките от историческия самолет (разкопките продължиха и днес)

0
342

Преди дни у нас случайно бяха открити останки от военен самолет от Втората световна война. Находката е уникална, твърдят военни и историци. Затова ги пази военна полиция

Всичко се случило неочаквано, но за сметка на това е изключително!

самолет
Такъв военен самолет „Месершмит“ е намерен в пръстта до с. Марица

В района на село Марица, общ. Самоков багерист е изпратен да разкопае терен за засаждане на малини.

Още при първите копки видял, че от пръстта се подават части от самолет и гилзи.

Обадил се на тел. 112. На място пристигат екипи на полицията и военни.



Действително на това място се намират останките от самолет. Районът е отцепен. Екипи на военна полиция го охраняват денонощно, за да не бъде атакуван от иманяри или от любопитни търсачи на силни усещания.

Репортер на БНТ взема интервю от местен човек. Дядо Добри е на 82 години. По време на Втората световна война бил 8-годишно момче. Докато пасял кравите, видял как в небето самолети провеждат въздушна битка.

Единият от самолетите се възпламенил и полетял на юго-изток. Дядо Добри успял да види и военния пилот, който катапултирал. В селото се заговорило, че е намерено мъртвото тяло на пилота.

Един от първите пристигнали на място е полк. Димитър Недялков, преподавател във Военна академия „Г.С. Раковски“. След първоначалния оглед, полк. Недялков предположил, че намереният самолет охранявал въздушното пространство над София по време на Втората световна война. Пилотът трябва да е бил българин. В българската история е познат само един такъв случай  – с пилота  поручик Иван Бонев.

Днес екип на Военния канал беше на място в с. Марица. Направиха репортаж за новостите около идентифицирането на намерения самолет.

Самолетът е „Месершмит БФ 109“ от Втората световна война като част от „Въздушните на Негово Величество войски„.  Полковник (оз) Манол Тенчев днес коментира, че самолетът на поручик Бонев е паднал в района на Пазарджик.

Това трябва да е самолетът на подпоручик Тодор Розев. По същото това време на самолета на подпоручик Тодор Розев са нанесени  значителни щети, включително и по самия двигател. Резервоарът с допълнителното гориво се взривява. Пилотът е изхвърлен извън кабината и за щастие неговият парашут се отваря. Така се спасява.

Не пропускайте и видеото долу с репортажа на Военния канал.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.