Прогноза за времето през месец юни

0
811

Настоящата прогноза за времето през месец юни е изготвена и представена от синоптика в НИМХ – Национален институт за метеорология и хидрология при БАН Красимир Стоев

През месец юни тази година температурите ще бъдат характерните за сезона и под нормата.

времето юни
Прогноза за времето през юни

В голяма част от страната средната дневна температура ще варира от 20 до 23 градуса. Високо в планините ще бъде в рамките на 3 до 12 градуса.

Най-ниските дневни температури ще варират от 10 до 15 градуса по Целзий. Най-високите ще бъдат в диапазона от 31 до 36 градуса.

Повече валежи ще паднат през месец юни в Западна България. В източните части на страната валежите ще бъдат под нормата.



Първата десетдневка на юни започва със слънчево време и високи температури. Тази тенденция беше характерна за последните дни на май.

Максималните температури ще бъдат от 29 до 34 градуса.

Очаква се заоблачаване в следобедните часове. На отделни места в Западна България ще има краткотрайни превалявания от дъжд, но ще бъдат придружени с гръмотевици.

Тази тенденция ще се задържи през останалите дни от първата деседневка на юни. До обяд слънчево, дори горещо време. След обед –  купеста и купесто-дъждовна облачност. Преваляванията ще бъдат краткотрайни, но се очакват градушки.

Тази тенденция ще бъде характерна и за втората десетдневка от месец юни. Максималните температури ще бъдат около 30 градуса. По време на валежите следобед и вечер живакът ще пада с 5 до 10 градуса.

Едва през третата десетдневка времето трайно ще се стабилизира. Слънчевото време ще обхване цялата територия на страната. Живакът ще се повиши над 30 градуса. Ще усетим типично лятното време. Това е нормално, понеже на 22 юни навлизаме в астрономическото лято.

На 24 юни празнуваме големия празник Еньовден.

Според древните традиции на този ден билките са най-лековити. Затова билкари и знахари ги берат от ранни зори.
Ако нагазите боси в трева с роса рано сутринта и намокрите лицето си, ще бъдете здрави през цялата година.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.