Последната българска подводница „Слава“ няма да бъде погубена

0
425

Последната българска подводница „Слава“ ще продължи да живее, благодарение на родолюбиви българи, които предприеха съответните действия

След предаването на Мартин Карбовски за подводница „Слава“, цяла България научи за злощастната съдба на последната българска подводница.

подводница "Слава"
Екипажът върху подводница „Слава“

Във Варна всички са били наясно с проблема още през 2011 г. Тогава подводница „Слава“ е била официално извадена от редиците на ВМС.

Преди да бъде закотвена на кея, един от командирите на подводницата капитан първи ранг Камен Кукуров предприема последно кратко плаване, потапяне и изплаване.

Той събира екипажа, с който е работил през годините.



Присъства тогавашният кмет на Варна Кирил Йорданов и капитан първи ранг Тодор Богданов, който е командир през последните две години от плаването на „Слава“.

За последно екипажът изпива по чаша вино и вдига последен тост от борда.

Когато подводницата се прибира след това демонстративно прощално плаване, капитан Кукуров пуска нейната сирена. Сирената огласява пристанището.

После идва последната официална церемония. Батерията на подводницата е свалена. Свален и нейният флаг.

„Слава“ става собственост на Община Варна. Общината поема ангажимент да реновира подводница „Слава“ и да я превърне в музей.

Но поради липса на средства се оказа, че цели шест години развитие по случая няма.

Подводницата  гние. Появяват се все по-големи дупки по нея, следствие на ръждата. Варненци започнаха да се притесняват, че ще я сполети съдбата на другата подводница. „Надежда“ е била откарана в Турция, където са я нарязали за скраб.

Но се оказа, че дадената публичност на проблема от Мартин Карбовски даде резултат.

Бизнесмени от град Белослав са внесли предложение, което Общинският съвет на Варна е приел. Тези родолюбиви хора са поели ангажимент да дадат средства напролет „Слава“ да бъде изтеглена на сушата. Ще премине през основен ремонт и ще бъде достъпна за гражданите като музей.

Така мечтата на много моряци и офицери подводница „Слава“ да продължи да живее, ще се сбъдне.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.