Президентът Радев се срещна с висши военни от Нортууд

0
231

В Нортууд е ситуирано Съюзното военноморско командване на НАТО, известно като MARCOM. Президентът Радев и контраадмирал Митко Петев проведоха работна среща

В Нортууд българската делегация беше посрещната от вицеадмирал Клайв Джонстън.

президентът Радев военни
Вицеадмирал Клайв Джонсън и президентът ген. Радев в Нортууд Сн: Съюзното военноморско командване на НАТО (MARCOM)

По време на срещата и на пресконференцията бяха отчетени няколко изключително важни аспекти от участието на България в Алианса.

На първо място българските ВМС получиха изключително висока оценка за участието на страната в операция “Sea Guardian”. Тя се провежда в Средиземно море.

Беше отчетен приносът на България към Постоянните военноморски групи в Алианса. Българските ВМС получиха изключително висока оценка за своята цялостна работа.



Президентът Радев отчете, че  днешното време  е динамично и несигурно. Затова е важно сигурността да се гарантира с изграждане на модерни и адекватни отбранителни мероприятия.  Това е основна задача на България  като съюзник в НАТО и като страна, имаща излаз на Черно море. Черноморският район е важен и предприеманите от Алианса охранителни мерки са от съществено значение.

Контраадмирал Митко Петев, главнокомандващ ВМС направи коментар относно проведеното международно учение „Бриз 2018“. В него участие взеха  25 бойни и спомагателни кораби от 11 страни. Участвал е състав от 2300 военни. 

Действията на българските ВМС в различни ситуации на криза и при провеждане на спасителни операции са стиковани с изискванията на НАТО.

Президентът Радев коментира, че подобни учения са изключително съществени, защото подобряват оперативната съвместимост между всички държави от НАТО.

 

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.