Честит празник на всички именници!

0
367

Честито на всички именници, носещи имената на светците, които преобразиха християнския свят – Светите Константин и Елена!

Прекрасен празник на  Константин и Елена, Ели, Елика, Еленка, Елица, Елисавета, Елина, Елин, Елка, Илона, Кунчо, Койчо,  Костадин, Коста, Костадинка, Костадинко, Констанса, Констанца!

Всички, които носят някое от изброените имена трябва да бъдат доволни и горди, защото Светите Константин и Елена имат изключително важно място в историята и в християнската религия.

Светите Константин и Елена
Светите Константин и Елена  промениха хода на християнската история

Император Константин бил добър и благороден. Той не преследвал християните в източните части на Римската империя, които управлявал.

Но западните райони на Римската империя били под владичеството на злия езичник Максентий (Максенций). Той тиранизирал и преследвал християните. Те потърсили помощ от благочестивия млад император Константин, който   повел своята войска на  битка.Докато почивал в шатрата си, пред Константин се появил самият Иисус Христос, който поръчал да направят кръстове, които да поставят върху шлемовете и щитовете на войниците, както и на бойните знамена. Иисус Христос обещал на император Константин, че с този знак ще срази врага.

Точно така се случило. Император Константин сразил многочислените войски на Максентий. Дал свобода на християните и право свободно да изповядват своята вяра.

След тази знаменателна и историческа битка, император Константин станал единствен владетел на цялата Римска империя.  За своя столица направил град Константинопол, днешният Истанбул.

Майката на младия император Константин – императрица Елена отишла в Йерусалим, където открила Кръста Господен, на който Иисус Христос бил разпънат на Голгота.

Докато копаели основите на новия храм, работниците намерили три кръста, напълно еднакви. Понеже не знаели кой може да е бил Свещеният от тях, направили проба с починал човек. Когато допрели Христовия кръст до мъртвото тяло на покойника, той се съживил.

Още тогава, в Йерусалим Света Елена разбрала, че Божият кръст притежава невероятно голяма сила.

Християните почитаме и Кръста на 14 септември – Кръстовден. Този ден е важен за българите, защото част от Христовия кръст се намира заровена на Кръстова гора. Мястото притежава лечебна сила, благодарение на него.

Светите Константин и Елена са определени като равноапостолни (равни по сила и значимост на 12-те апостоли и последователи Христови), защото техните приноси и постижения за християнския свят са огромни и изключително значими!

сподели бутон

loading...