Честит Имен Ден на 3 февруари! Празникът продължава

0
377

На 3 февруари честваме продължението  на големия християнски празник от 2 февруари, който има важно значение за християнството.  Честит Имен Ден!

На 2 февруари се навършили 40 дена от Рождество Христово и според древните традиции Пресвета Богородица и нейният обручник праведният Йосиф завели бебето Иисус в храма. Наричаме празника Сретение Господне.

Традицията изисквала от родителите да занесат агне като дар или ако са бедни – 2 гълъба.

На празничната икона за 2 февруари се виждат няколко важни лица.

sretenie
Сретение Господне: Свети Симеон държи Младенеца. Зад него е пророчицата Анна. Пред тях са Пресвета Богородица и обручникът Свети Йосиф
sretenie-anna-fanuilova
Свети Симеон и пророчицата Света Анна

Младата Пресвета Богородица, която е носила и дала в ръцете на стария духовник малкия Иисус.Възрастният духовник е Свети Симеон Богоприемец.

До него е възрастната пророчица Анна.

Зад Пресвета Богородица е обручникът Йосиф, който носи в клетка двата гълъба.

На 3 февруари почитаме Свети Симеон Богоприемец. Защо е толкова важен този възрастен духовник?

Свети Симеон бил книжовник и преводач на младини и правил преписи на Светото писание.

Докато го превеждал и преписвал от еврейски на гръцки, стигнал до мястото, на което било записано, че Девицата ще зачене и ще роди Младенеца.

Той се зачудил как така Девица ще зачене и ще роди Младенеца. Помислил си, че това е някаква техническа грешка и решил да промени думата.

Докато размишлявал с коя точно дума да замени Девицата, при него се появил Ангел Господен и му заповядал да не променя нищо от Светото писание, защото точно така ще се случи.

sv-simeon-pant
В църквата на светогорския манастир „Свети Пантелеймон“ се съхраняват мощи от Свети Симеон Богоприемец

Ангелът му казал, че това, за което сега Свети Симеон пише, ще се случи преди още Господ да е прибрал душата му на Небето.

Той лично ще види новородения Младенец.

Така както Ангелът казал, точно така се случило.

Свети Симеон бил вече доста възрастен, но той доживял да види Младенеца и да го поеме в ръцете си.

Мощите на Свети Симеон Богоприемец са чудотворни и са пръснати по света. Малка част от тях се намира в манастира „Свети Пантелеймон“ на Света гора, Атон.

Възрастната пророчица Анна, която зърнала Младенеца, овдовяла и отказала втори път да се омъжи.

Остатъка от своя живот посветила на Всевишния. Тя знаела от пророчествата в Светото писание, че ще роди Синът Божий, който ще управлява света и очаквала това чудо да се случи.

След като лично видяла Младенеца, пророчицата Анна до края на земните си дни го прославяла и на всички разказвала, че идват велики дни.

Имен ден празнуват Симеон, Симон, Симо, Симона, Симка, Симеонка,  Семана, Симана, Мони, Монка, Моника.

Имената Ана и Анна не празнуват имен ден на 3 февруари. Техният имен ден е на 9 декември, когато почитаме Зачатието на Света Анна – денят, в който Света Анна заченала Дева Мария, измолена с хиляди молитви след дълги години бездетие.

 

сподели бутон

loading...