Веселин Орешков споделя своите рецепти за здраве и за дълголетие

0
2157

Здравето е най-голямото богатство на човека

Веселин Орешков

Това е кредото и на Веселин Орешков. Философията му е, че всеки човек е отговорен за собственото си здраве.

В поредицата „Без формат“ на Etv Haskovo Novini гостува Веселин Орешков.

Преди 50 години той открива и започва да налага полезната арония като източник на витамини и здраве.

Както сам казва, Творецът е вложил абсолютно всичко в този плод.Веселин Орешков  е агроном по образование, специалист по хранене и билкар.

Работил е в Института по планинско земеделие в Троян.

Автор е на няколко полезни книги. Това са „Слънце, въздух, вода и сол“, „Планински лимон – показалец за естествен живот“,  „Път към свободата“, „Накъде вървим и какво правим“, „Законите на живота“.

Веселин Орешков е на 79 години от Троян.

През годините е имал различни сериозни здравословни проблеми. Спасил е единия си крак от ампутация.

Самият той предпочита да се храни с листни храни. Когато слънцето изгрее, то огрява листата. По жилките на листата преминават минерали и полезни вещества от земята.

За зимата Веселин Орешков суши листата на слънце. През лятото ги реже сурови и ги добавя към супите, които си приготвя. Но не ги вари, а ги слага накрая, когато супата е готова за консумация.

Той е привърженик на лечебното гладуване. Но най-добре е един ден седмично човек да не приема храна. Това са 52 дни годишно, понеже седмиците са толкова.

Храната, която купуваме от магазините не е полезна. Тя е бедна на необходимите полезни вещества. Появиха се хранителните добавки. Тяхната роля е да допълнят онова, което липсва в храната. Но те са още по-вредни, защото не са цялостното, а само част от него. Животът е цялостен, затова ние не можем да живеем по друг начин.

Дишането е много важно за здравето и за дълголетието.

Когато човек диша дълбоко, той тренира своите бели дробове. С тренирани дробове човек не се задъхва, когато трябва да тича.

Болшинството хора дишат повърхностно. Те използват само горния слой на своите бели дробове. Когато им се наложи да тичат или да се движат бързо, се задъхват. Алвеолите на техните дробове не са свикнали на такова физическо натоварване. Човек започва да изпитва напрежение и бодежи в дробовете.

Още полезни съвети ще научите от видеото долу от въпросите на Христина Котларска и от отговорите на Веселин Орешков.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.