Доц. Бъчваров: Интервенционалната рентгенология решава проблемите на пациентите без болка

0
731

Една чудесна новина за пациентите

Интервенционалната рентгенология решава проблемите на пациентите без болка

Доц. Чавдар Бъчваров е рентгенолог. Той е ръководител на Центъра по интервенционална рентгенология към Катедрата по образна диагностика при УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

Доц. Бъчваров гостува в предаването „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на TVChernoMore.

Интервенционалната рентгенология е част от образната диагностика. Тя е свързана с всички новости от света на медицината.

Позволява да бъдат извършвани много процедури в човешкото тяло. По този начин се постига диагностичен и терапевтичен ефект при минимално инвазивни условия в човешкото тяло. Това всъщност е най-ценно при тези процедури. При минимални кожни разрези лекарите успяват да лекуват сериозни и големи проблеми в човешкото тяло. В много от случаите пациентите дори не разбират какво точно правят лекарите. И когато всичко приключи, те просто остават изумени, защото не са изпитвали страдания и болки.



Интервенционалната рентгенология се прилага при следните заболявания:

1 – Диагностика и лечение на периферната артериална болест;

2 – Съдови проблеми в областта на неврорентгенологията;

3 – При онкозаболявания;

4 – При процедури, свързани с различни инфекции и други.

Интервенционалната рентгенология се прилага при въздействие върху съдовете и при процедури, които не са свързани със съдовете.

Тези, които са свързани със съдове се прилагат при вени и артерии във всички части на тялото.

Тези, които не са свързани със съдовете се прилагат при кисти, пункции на гръбначния стълб, белите дробове, абцеси. Доц. Бъчваров ги определя като елегантни. Под ехографски контрол се поставя една тръбичка (дренаж), през която от тялото изтичат натрупани вредни течности, гной и други опасни патологични образувания.

Особено полезни при пациенти, които са в тежко състояние (в реанимацията) и не могат да бъдат местени от кабинет в кабинет. Ехографският апарат е подвижен и процедурата се извършва на място в болничната стая на пациента.

Изключително полезна процедура при извършване на биопсии.

УМБАЛ „Света Марина“ разполага с апарат от най-ново поколение. Връзката между отделните части на апарата се извършва безжично (без кабели). Това позволява специалистите да извършват много добро проникване в дълбочина в засегнатите участъци от човешкото тяло.

Още интересни, важни и полезни факти ще научите от видеото долу.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.