За пореден път Египет привлече погледите на света към себе си

0
568

Артефакти от Древен Египет продължават да се появяват на белия свят. Те изумяват не само учените, археолозите и историците, а и обикновените хора

Египет
Египет отново привлече погледите на целия свят към себе си

Последната находка е наистина впечатляваща!

Става дума за напълно запазена и непокътната гробница.

Гробницата има изрисувани стени.

Тя се намира на 390 км на юг от Кайро до град Сохаг.



В момента районът е пустинен.

Археолозите са на мнение, че гробницата е принадлежала на Туту и на неговата съпруга. Туту бил високопоставен служител. Той живял  пр. Хр. в Династията на Птолемеите. Тази династия управлява в продължение на 300 години до 30 г. пр.Хр. Тогава Древен  Египет е анексиран от Древен Рим.

Сцени от живота на семейството на Туту са изобразени по стените на гробницата. Вижда се как работи на полето. Изобразено е и родословието му.

Има сцени и от погребението му.

Намерени са много мумии. Има на жени, на деца, на соколи, мишки и котки.

Откритите находки до момента в района на град Сохаг са уникални и впечатляващи. Затова днешното правителство на Египет казва, че този град е исторически сред най-богатите в страната. Миналата година там отвори врати нов музей.

Заслуга за откриването на тази най-нова гробница имат иманярите. Те търсели находки в района и попаднали случайно на въпросната гробница. Но понеже властите били наясно, че иманярите не спират да ровят из пясъците, полицията следи техните действия.  Затова толкова скоростно иманярите били задържани, а безценните артефакти спасени.

Не пропускайте и видеото долу.

 

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.