142 години Шипченска епопея: България се преклони пред паметта на славните герои

0
371

Хиляди родолюбиви българи се изкачиха до паметника на Свободата, за се преклонят пред подвига на героите. Днес честваме 142 години Шипченска епопея

142 години Шипченска епопея

И тази година тържествата преминаха под патронажа на президента ген. Радев.

С него пристигнаха гвардейци, които допринесоха честванията да бъдат  незабравими. Преди официалната част млади и стари се снимаха за спомен с гвардейците. Техните красиви униформи не могат да останат незабелязани.

Заупокойна панихида отслужи Негово Високопреосвещенство Търновски митрополит Григорий.

Сред официалните гости бяха евродепутатът Ангел Джамбазки. Депутатите Иглика Събева и Кристина Сидорова. Присъстваха областните управители на Стара Загора – Гергана Микова и на Габрово Невена Петкова. Кметът на Габрово Таня Христова и  представител на Община Казанлък. Имаше военни от Военните окръжия и от Министерство на отбраната.



Речта на президента Радев беше вълнуваща. Можете да я прочетете ТУК.

За първи път официалната част за Шипченската епопея се състоя при барелефите под паметника на Свободата. След края на официалната част представители от различни военни формирования качиха венците, които наредиха около паметника. След тях официалните гости се качиха, за да отдадат почит към героите.

И тази година кулминацията беше впечатляващата въстановката на клуб „Традиция„. За втора поредна година се провежда на друго място. През изминалите години боевете се разиграваха на скалите на Орлово гняздо. Миналата и тази година се използва голямата поляна до хеликоптерната площадка зад хотела.

Там участниците разполагат с огромно пространство, за да представят важни моменти от битките за нашата Свобода. И тази година техните пълководци яздеха красиви коне. Имаше сражения, гърмежи и много емоции.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.