Две уникални чудотворни икони пристигнаха в България

0
1100

Пресвета Богородица „Касперовска“ и Пресвета Богородица „Скоропослушница“  са донесени у нас от Украйна. Двете чудотворни икони са уникални

Духовниците носят чудотворните  икони в Стара Загора

Днес в Стара Загора Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан и много вярващи посрещнаха  двете чудотворни икони в центъра на града. След литийното шествие ги изложиха за поклонение в храм „Свети Николай Чудотворец“.

На 31 август 2019 г. чудотворните икони ще останат изложени за поклонение в храма. След това ще бъдат отнесени при вярващите в останалите храмове на Стара Загора. А именно в Митрополитския храм „Св. Димитър“, в храм „Св. Троица“ и в храм „Въведение Богородично“.

На 8 септември започва духовна обиколка из Старозагорска епархия. Чудотворните икони  ще бъдат изложени в Казанлък, в Павел баня, в Чирпан, в Нова Загора, в Гълъбово, в Харманли и в Свиленград.

Иконите трябва да бъдат върнати обратно в Стара Загора на 5 октомври 2019 г., когато се празнува празникът на града.



Чудотоворната икона Пресвета Богородица „Касперовска“

Чудотворната икона е донесена от сърби в Русия в края на XVI в. от Трансилвания в Румъния. През 1809 г. става собственост на Джулиана Касперова. Затова се нарича „Касперовска“.

През 1840 г. Джулиана Касперова имала проблеми и се молела пред лика на Божията майка да й помогне. По време на горещите молитви и пролетите сълзи, Джулиана забелязала, че икона започнала да излъчва сияние.

В съседното село имало жена с парализирана лява ръка. Тя сънувала Божията майка, която й казала да отиде при иконата и да се помоли.

Болната жена изпълнила заръката. След молитва пред чудотворната икона, ръката оздравяла.

През 1843 г. са отбелязани три особено големи чудеса.  Болно от епилепсия момче оздравяло. Парализирано момиче проходило. Жена с психични отклонения се оправила и станала нормална.

След като се разнесла славата на чудотворната икона, Джулиана Касперова по волята на Божията майка, занесла иконата в селската църква.

Пред лика на Божията майка през годините са минали стотици хиляди страдащи хора.

По време на Кримската война Одеса била обсадена от британската флота. Жителите правят литийно шествие с чудотворната икона и градът е спасен от нападение и от унищожение.

През 1936 г. чудотворната икона е занесена в Успенския събор в Одеса, където се намира и до днес.

Чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница

Нейният първообраз е изработен в манастира Дохиар на Света гора, Атон.

Ликът на Божията майка бил изрисуван на стената в магерницата (трапезарията) на манастира през 1664 г.

Там имало врата, през която изнасяли храната от кухнята в трапезарията. Един ден монахът, който минавал с готовите блюда чул глас. Божията майка му направила забележка, че димът от храната ще опуши образа на стената. Монахът Ним се стреснал от чутото. Но продължил по старому. След няколко дни отново чул глас и същата забележка, но с много по-строг тон.

Монахът паднал на пода и през цялата нощ се молел плачейки. На сутринта монасите го намерили ослепял.

Всички започнали да се молят на Божията майка да пощади техния събрат.

След няколко дни монахът Ним отново чул глас. Гласът вече бил благ. Божията майка му казала, че горещите молитви са чути и зрението се върнало. Заръчала от този ден вярващите да се молят пред иконата, когато имат проблеми. Казала, че името й е Скоропослушница. Тя ще изпълнява молитвите на всички, които се молят с вяра.

Монасите след това съградили специален параклис около стенописа на чудотворната икона и от тогава до ден днешен тя е спасиха стотици хиляди хора от беди.

Монасите от манастира Дохиар са изработили чудотворни копия на уникалната икона, които също творят чудеса.

Едно от тях е иконата, която днес пристигна в Стара Загора.

 

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.