Проф. Коларов разбива грешните митове за подаграта

0
614

Проф. Златомир Коларов гостува в предаването „Пулс“ на Канал 3. Заедно с водещата Гергана Добрева говорят за подаграта

Проф. Коларов в студиото на „Пулс“

Ревматологът  проф. Коларов обяснява, че от подагра по-често боледуват мъжете. Причината се крие в храната.

Мъжете обичат да си угаждат на трапезата. Те консумират много повече месо от жените.

Но жените също са засегнати от подаграта. Много често при тях тя е генетично проявена.

Ревматолозите са специалистите, които лекуват подагра. В никакъв случай не трябва да се прави самодиагноза, самолечение и самодозиране. Много пациенти се лекуват сами. Съседът препоръчал някакво средство и болният започнал да пие. Това е абсолютно погрешно.



Появата на подагра става внезапно. Най-често през нощта под формата на внезапна криза. Ставата на палеца на крака е най-уязвима. Но подагра може да засегне и всяка друга става в организма.

Появява се голям оток, който е червен и започва едно непоносимо затопляне. Ако бъде предприето лечение, след 2-3 дни болката изчезва. Ако не започне лечение тя сама изчезва след седмица или 10 дни. Страдащият споделя, че когато болката си отиде, сякаш никога не я имало.

Минава време и след това болката се появява отново внезапно в друга става.

Причината за появата на подагра е натрупването на пикочна киселина в организма. Първите изследвания, които се правят са точно за установяване на нейното количество.

Лекарят от Англия, който пръв започнал лечението на подагра, сам страдал от болестта. Той казвал, че болният има усещането, че си е ударил палеца на крака. Че е следствие на неудобна обувка. Но истината, че страда от подагра, може да научи само от лекаря.

Съвременната медицина разполага с достатъчно много добри медикаменти, които дават чудесни резултати в лечението на подагра.

Един от старите митове, че болният от подагра ще страда от това заболяване до края на живота си, е пълен мит. Няма подобен проблем, категоричен е проф. Коларов.

От подагра не се умира. Пациентът не се инвалидизира. Твърде малко са случаите, при които пациенти са получили инвалидизация.

Не пропускайте и видеото долу.

о

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.