По случай днешния светъл празничен 24-ти май

0
161

Монументите на Светите братя Кирил и Методий бяха обсипани с венци и с цветя

Венци и цветя за Свети братя Кирил и Методий по случай 24 май Сн: БНР

Президентът и служебният премиер отправиха своите поздрави към българския народ.

Президентът Румен Радев написа:

„В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, честваме най-голямото културно достижение на нашия народ – създаването на собствена писменост.
Трябва да помним, че преди повече от 1100 години именно България бе държавата, която спаси делото на славянските първоучители. Започнатото от Кирил и Методий беше продължено от Климент Охридски и Наум Преславски, които със своите ученици и хиляди последователи превърнаха България в духовния и културен център на славянския свят през Средновековието.

Затова нека днес отдадем почит на всички творци, книжовници, хора на словото, които през вековете създаваха българската държава на духа, от която и днес, и в бъдеще ще продължаваме да черпим сили за нашето духовно възраждане.

На 24 май поздравявам всички учители, книжовници, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и да разпръскват тъмата на подмяната. Държавата на духа никога не е загивала в България и от всички нас зависи да я предадем на следващите поколения.
Честит празник!



Служебният премиер Стефан Янев каза:

„24 май е един от най-светлите ни национални празници – Ден на българската азбука, просвета и култура. Ден на писмеността ни и на словото – символи на силата, непоклатимостта и устрема на българския дух и на непреходната ни национална идентичност.

Българската азбука е неоспорим принос на средновековна България в световната цивилизация. Повод за гордост и самочувствие е, че именно тя свързва толкова много народи с духовната сила на писмеността, с българските букви, отразяващи нашия неповторим културен код, мъдростта, опита и знанието на нашия народ, трупани през вековете.

Безспорна е и ролята на писмеността и словото за запазването на българската държавност, за нейното отстояване в преломни исторически моменти и за утвърждаването й през вековете.

Българската азбука е най-великото обещание за вечност, за безсмъртие на нашата нация. Тя ни дава надежда, че народът и държавата ни, освен славно минало, ще имат и славно бъдеще, че българската книжовност и неповторимото ни културно наследство ще пребъдат.

Затова в свят, в който се размиват културни граници и идентичности, ние сме длъжни да се борим за книжовност и просвета, за нашия език и за съхранението на националния ни облик.“

Празнично шествие днес за 24 май 2021 г. се проведе в Русе. Два лъча от русенските училища преминаха през главната улица. Начело с 80-метров български трибагреник, духов оркестър и мажоретки. 80-метровият български трибагреник е изработен от ученици от русенската професионална гимназията по облекло. Видеото долу на Ruse Media е с репортаж от празничното шествие.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.