Вкусните дюли са изключително полезни, но са опасни в тези случаи

0
197

Едно от чудесата на златната есен са вкусните дюли. Те са полезни плодове и позволяват да се приготвят сокове, мармалади, компоти

Златните дюли са изключително полезни

Пресните дюли са истински „склад“ за витамини и биологично активни вещества.

Те са богати на провитамин А, на витамините С, Е, В1, В2, В6, РР. Съдържат фруктоза, глюкоза, пектинови съединения. На полезните киселини – лимонена, ябълчена и тартронова.

В плодовете се съдържат соли на калий, калций, желязо, фосфор и мед. Богати са на полезна целулоза, която прочиства стомаха и червата от натрупани остатъци от храна.

Плодовете дюли могат да станат доста големи. С тегло от 200 до 700 грама.



Поради здравата структура на кожата и на сърцевината, те са в състояние да престоят в продължение на няколко месеца. Чак до пролетта. Тази продължителност позволява на всеки един от вас да се наслаждавате на дюлите дълго време.

Има хора, които слагат резени дюля в каната с вино или в чашите с плодов сок. Смятат, че по този начин от дюлята се отделят полезните вещества, които поглъщате с напитката. А самите резенчета омекват и стават по-удобни за консумация.

Класически компот от дюля можете да приготвите като затворите плодовете нарязани в буркани и стерилизирате. Варенето отнема около 30 до 40 минути след завиране на водата.

Пресен компот можете да си приготвите лесно. Нарежете няколко дюли на парченца. Залейте ги със студена вода. Варете ги на котлона, докато омекнат. По желание добавяте захар. И малко лимонена киселина, за да не се вкисне вашия компот.

Забележка:

Лицата, които не трябва да ядат дюля в прясно състояние са всички от вас, които страдате от язва на стомаха и на дванадесетопръстника.

Бременните жени също не трябва да приемат дюля в прясно състояние.

И двете групи хора спокойно можете да си хапвате компоти с дюля и конфитюри. Ако страдащите от язви сметнете, че в компота парченцата дюля са твърди за вашия стомах, изпийте само сока. Или пасирайте плода с пасатор.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.