Ще има български православен храм в РЮА

0
402

Дори и далеко от Родината българите изпитват остра нужда да се чувстват като у дома си. Затова скоро ще има и нов православен храм в РЮА

РЮА – Република Южна Африка или както ние я наричаме ЮАР в момента разполага с един параклис, в който от 3 години служи габровският свещеник отец Йонко по настояване на Великотърновски митрополит Григорий.

В момента в РЮА живеят повече от 20 000 българи, които пазят родните традиции и обичаи.

Параклисът, който преди години е издигнат със средства на дарители и с финансовата подкрепа на БПЦ днес е прекалено тесен за българската колония в РЮА.

храм
Скоро българите ще имат голям храм в РЮА

Както научихме от г-н Емил Велинов – началник на дирекция „Вероизповедания“ при МС, държавата ще отпусне €45 000. Вече има дарители, които са поели ангажимент да дарят средства, за да може да има нов, голям и красив православен храм в РЮА.



Вече е определен терен от 8 декара, на който освен новият храм ще има място за неделното училище „Слънчо” и за културен център.

храм
Митрополит Григорий Великотърновски и отец Йонко (в зелени одежди) – духовникът, който крепи вярата на българите в РЮА

Българското общество в РЮА се състои предимно от образовани и интелигентни българи, които се реализират в сферата на IT технологиите, инженери, лекари, българи, които развиват частен бизнес.

Традиция е големите национални празници да се празнуват заедно под патронажа на посланика на РБ в РЮА г-жа Катя Делева, с подкрепата на Божия служител отец Йонко, който има важната задача да благославя нашите сънародници за здраве и сполуки, и г-жа Павлина Субашова – председателят  на сдружението на българите в РЮА.

Тази година по случай 24 май е представена личността на световноизвестния български оперен певец Борис Христов, определен от ЮНЕСКО за Личност на 2014 г.

Участие в тържеството са взели децата от неделното училище „Слънчо“ с чудесен концерт.

По същия тържествен начин българите в РЮА почитат 3 март, 6 септември и 22 септември.

А когато и новият храм Свети Йоан Рилски бъде завършен, българската колония в РЮА ще води пълноценен живот зад граница.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.