Честит Имен Ден на 8 ноември!

0
571

За християните  8 ноември е голям празник. На тази дата имен ден празнуват много имена. Поздравете именниците и вървете на църква

В Царството Господне има няколко Ангели, на които са поверени важни задачи от Всевишния.

1. Свети арх. Гавраил е Вестоносецът. Той пристига на Земята, когато трябва да донесе важна информация или послание от Господ.

Такива послания са свързани с важни личности и събития, които променят човешката история.

Свети арх. Гавраил предизвестил зачеването и раждането на Божията майка Мария, след като нейните родители били без деца дълги години.



arh-michail
Свети арх. Михаил покровителства жените, войните и справедливостта

Свети арх. Гавраил долетял до Земята, за да уведоми младата Мариям, че с помощта на Светия дух ще зачене, за да роди Сина Божий.

Отново Свети арх. Гавраил посещава друга бездетна двойка, за да им каже чудната новина, че ще станат родители, защото Господ се смилил над тях и решил да сбъдне най-съкровената им мечта. Роденото момче е Свети Иоан Кръстител и Предтеча.

2. Свети арх. Рафаил е голям церител на човешките недъзи. Той не е така познат, но има значими приноси за духовното осъзнаване и излекуване на човечеството. За него любопитна информация прочетете ТУК, като разгледате  многото  икони.

3. Свети арх. Уриил е известен от Стария завет. Той се свързва с огъня, който разпалва жаждата за знание у непросветените. За него научете ТУК.

4. Свети арх. Михаил, предводител на небесните войни, е най-известният  от прастари времена на човечеството.

Името и личността на Свети арх. Михаил са свързани с една страховита битка на Небесата с огромен, страшен 10-торог Дракон.  След тази битка между Доброто и Злото, Злото било изгонено от Рая.

Казват, че Небесното име на Иисус Христос преди да се роди на Земята, за да изпълни своята Велика мисия, и с което продължава да живее в Рая било Михаил.

arh-mihail
Свети арх. Михаил – икона от Дряновския манастир

Свети арх. Михаил е пазител на душите и изключителен борец против злото, чиято мисия е да помага правдата и доброто да възтържествуват.

Затова Свети арх. Михаил е определен като закрилник на военните, а Архангеловата Задушница е наречена още мъжка и е посветена на всички загинали войници, офицери, доброволци, въстаници и патриоти.

Българският народ определя Свети арх. Михаил като душевадец. Когато човек умира, Свети арх. Михаил идва и с голям нож изтръгва душата на човека, за да я освободи от тленното тяло. После повежда душата към Свети Петър, за да измерят греховете и добрините, като преценят дали душата е заслужила да живее в Рая или трябва да страда в Ада.

Вярващи споделят, че когато са се молили на Свети арх. Михаил за закрила, те не просто са я получавали, но са усещали неговото невидимо присъствие и за осъзнавали, че точно той им е помогнал.

Имен ден на 8 ноември празнуват имената  Михаил, Ангел, Ачо, Лина, Ангелина,  Мишо, Михо, Михайлина, Михаела, Милена,  Милен, Мила,  Милка, Милко,  Милчо, Рангел,  Райко, Рая, Радка, Рада, Радко, Райна, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Радивой, Райка, Райчин, Рачо.

За да почетат Свети арх. Михаил вярващите правят курбан от теле, овца или друго животно, от който раздават и за здраве.

Както на всеки голям празник, така и на 8 ноември не вършете домакинска работа, която можете да свършите в неделя – пране, чистене, шиене, подстригване. Вървете на църква, на разходка сред природата, на гости.

Един от най-емблематични български манастири у нас с името на Свети арх. Михаил е Дряновският манастир. По време на турското робство там просиява героизмът  на смели четници и бунтовници, сред които Бачо Киро Петров и поп Харитон, чиито кости почиват в костницата на Светата обител.

Имен ден празнуват обичаният певец Михаил Белчев, писателят хуморист Михаил Вешим, талантливата Михаела Филева, певицата Милена и други.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.