Топ 6 причини за самоубийство сред тийнейджърите

0
446

Въпреки, че всяко едно самоубийство е грях,  много тийнейджъри слагат край на живота си

Преди доста години младежкото самоубийство беше прецедент, докато сега се превърна в прекалено сериозен социален проблем. И този социален проблем ескалира в чужбина и у нас.

самоубийство
Един изключително сериозен социален проблем – самоубийство сред  тийнейджърите

Психолози са изследвали причините, които подтикват тийнейджърите само да слагат край на живота си и са установили Топ 6 причини, заради които младежите се отказват да живеят.

Първата причина е в семейния микроклимат. Все повече деца стават свидетели на домашно насилие между родителите. Понякога самите те са пряко потърпевши. Когато не се вземат мерки от страна на полицията и други органи, тези деца започват да изпитват чувството на безизходица и само в смъртта виждат единствено спасение.

Втората причина е несподелената любов. Първите любовни емоции при младите хора винаги са най-емоционални и запомнящи се. Всеки си спомня първите целувки, дори и да се случили в детската градина.



Когато тийнейджърската любов трябва да приключи, а момчето или момичето от двойката не желае да се откаже от своя любим, той слага край на живота си, като си мисли, че няма да може да продължи да живее без този човек.

Третата причина е тормоз от външни хора. Този тормоз се случва в училище, от учителите, от съучениците, от приятелите. Тормозът може да бъде и чисто физически – не само побой и устни заплахи, а  след като тийнейджърите са били насилени от други младежи или от възрастни хора. Много често в интернет се появяват снимки и клипове, на които се вижда как някой е подложен на такова насилие, унижение и публичен срам.

В последните години  дрогата е голям бич за човечеството. Натровени с дрога, много младежи не могат да понасят тази зависимост и ако не бъдат подложени на лечение, те предпочитат да се отърват сами от тежкото наркотично бреме.

Безпаричието и социалното разслоение също са предпоставка за много трагедии. Особено чувствителни са онези тийнейджъри, които имат умствен потенциал, но семействата им не могат да им осигурят подходящо образование и възможност за реализация.

От безпаричие страдат и децата, които не могат да носят маркови дрехи или скъпи телефони, защото в училище и в приятелските кръгове ценностите и критериите за успех са изкривени.

Тийнеджъри слагат край на живота си от прекалена амбиция, която не могат да реализират. Много често това са деца на свръхамбициозни родители, които заставят своите деца да учат много или да се занимават с прекалено много ангажименти. Ако децата не могат да издържат на стреса и на напрежението, те рухват, изпадат в депресии и често слагат край на живота си.

Причина за самоубийство към тази група може да бъде конфликт с родителите.

Самоубийство заради болести заема най-малък дял, но въпреки това немалък брой млади хора страдат от рак и други тежки заболявания. Подложени са на болезнени лечения и когато виждат, че няма да успеят да се излекуват напълно или ще останат с трайни увреждания (инвалиди), те предпочитат да не се мъчат физически повече и предприемат фаталната крачка.

сподели бутон

loading...