НАП излезе със становище за разпространените лични данни

0
871

Снощи и днес повече от 600 000 българи са направили справка за разпространени лични данни от хакерската атака. НАП излезе със становище

Говорителят на НАП Росен Бъчваров говори пред медиите за изтеклите лични данни

Справката за личните данни се прави през сайта на НАП. Подробна информация ще научите ТУК.

Оказа се, че на голяма част от българските граждани са били разпространени лични данни. Хората започнаха да се притесняват какво да направят.

НАП не казва кои данни са били оповестени. Дали само ЕГН, личен адрес или номер на личната карта.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров направи следния коментар пред ТВ медии днес.



Гражданите не трябва да предприемат никакви действия, каза г-н Бъчваров.

Не е необходимо да сменяте своите лични документи. От момента, в който системата на НАП стана обект на хакерска атака, агенцията предприе действия. Тя предупреди камарата на нотариусите, банковите и небанкови институции за особено внимание при сделки.

Дори и някой да знае номера на вашата лична карта, не може да вземе кредит от ваше име, не може да продава или купува имот. Не може да вземе пълномощно и други действия. Защото освен личен документ, е необходимо и физическото присъствие на лицето. Т.е. вие. Ако в банката, при нотариуса или в небанковата институция не присъства лице, чиято снимка съответства на личен документ, няма да има сключване на сделка.

Но Росен Бъчваров обръща внимание на следния факт.

Внимавайте, защото може да се появят нови телефонни измами. От НАП няма да ви се обадят, за да ви кажат, че вашите лични данни са изтекли. Няма да ви се обадят по телефона, за да ви питат за ваши лични данни. Ако някой позвъни и се представи за служител на приходната агенция, знайте, че се касае за измама.

Служителите на НАП няма да ви искат пари, за да разкриват престъпниците от хакерската атака. Ако някой ви поиска някаква сума, знайте, че е мошеник.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.