Проф. Кюркчиев говори за автоимунните заболявания (+видео)

0
577

В предаването „Пулс“ на Канал 3 TV с водещ Гергана Добрева гостува проф. Доброслав Кюркчиев, имунолог в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ и говори за автоимунните заболявания

Проф. Кюркчиев

Имунната система е създадена, за да защитава организма от външни вредители като вируси, инфекции, бактерии, паразити и други.

Има случаи, при които имунната система вместо да предпазва организма, тя започва да го разрушава. Това е патогенно състояние – наличие на болест.

Причините за отключване на автоимунно заболяване са свързани с наследствеността. Но само наследственост не е достатъчна. Трябва да бъдат налице и други външни фактори. Затова и автоимунните заболявания са толкова разнообразни.

Приема се, че отключването на автоимунни заболявания става около средната и над средната възраст на човека.



Автоимунни заболявания се появяват в детска възраст, но те към настоящия момент са по-скоро изключения.

Жените са по-предразположени към автоимунни заболявания отколкото мъжете. Причината е в женските полови хормони. А техният пик е в средната възраст между 30-та и 45-та година. Преди пубертета и след менопаузата появата на автоимунни заболявания се случва доста по-рядко.

Мъжете най-често страдат от болестта на Бехтерев.

Автоимунните заболявания биват системни. Засягат множество органи. Например едновременно могат да бъдат засегнати кожа, бъбреци, централна нервна система.

При другата група автоимунни заболявания се засяга само един орган. Известната от миналото Базедова болест атакува щитовидната жлеза. Болестта на Хашимото също засяга само щитовидната жлеза. Диабет тип 1 атакува панкреаса.

Проблемът е, че с течение на времето автоимунните заболявания, които са увредили само едни орган, могат да атакуват и други.

Не само в България, но и в световен план поставянето на диагноза автоимунно заболяване отнема време. В Швеция например, средно това са 4 години. Има заболявания, които могат да бъдат открити за 2 години, а други за 7-8 години.

Причината често пъти се дължи на патологията на болестта и на пациентите. Има случаи, в които симптомите се проявяват, а след това утихват. Пациентите се успокояват и спират да търсят лекарска помощ. И така в продължение на години.

Друга  причина са личните лекари. Проф. Кюркчиев обяснява, че повечето лични лекари са по-възрастни хора. Те са обучавани във времена, когато автоимунните заболявания все още са били неизвестни. Голяма част от личните лекари не са достатъчно компетентни относно автоимунните заболявания. Когато пациентът отиде с определени оплаквания, те не го насочват при правилния специалист.

Още изключително интересни и полезни факти ще научите от въпросите на Гергана Добрева и от отговорите на проф. Кюркчиев от видеото долу.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.