Проф. Гроздински за атеросклерозата – причини, диагностициране и лечение

0
423

Проф. Лъчезар Гроздински гостува в предаването за здраве „Пулс“

Проф. Гроздински в студиото на „Пулс“ за атеросклерозата

Предаването „Пулс“ се излъчваше по Канал 3, а сега по Нова нюз.  Заедно с водещата  Гергана Добрева проф. Гроздински говори за болестите на кръвоносните съдове.

Проф. Лъчезар Гроздински е председател на Националното дружество по ангиология и флебология. Член на Българското дружество по ендоваскуларна терапия. Има специализации в Англия и в САЩ.

Ангиологията е наука за съдовете в човешкия организъм – вени, артерии и техните заболявания. Към тях не се отнасят съдовете на сърцето, които са обект на кардиологията, обяснява проф. Гроздински.

Най-честото заболяване на артериите е атеросклерозата. А на вените е тромбозата. И двете заболявания са сериозни и нерядко смъртоносни. Важно е тези заболявания да бъдат открити рано, за да се проведе успешно лечение.



При атеросклерозата възрастта е рисков фактор. Съдовата стена е засегната. Създават се плаки, които прогресират и стесняват артериите. Когато артериите са прекалено стеснени или плаката се спука и се образува тромб, усложненията стават прекалено тежки.

Когато през съдовете не може свободно да циркулира кръв и да се достави кислород, се получава инсулт, инфаркт или периферна гангрена.

Атеросклерозата е изключително сложно заболяване. Медицината все още не може да определи от какво се получава.

Не е правилно да се казва, че когато човек се храни с мазнини се образува холестерол, който запушва артериите. Подобно твърдение е твърде елементаризирано, казва проф. Гроздински.

Основните причини за появата на атеросклероза са високо кръвно, тютюнопушене, захарен диабет. Не трябва да се подценява хроничният стрес. Както и психосоциалните фактори като работа, работно място, семейство.

Има държави като Франция, в които населението страда от висок холестерол, но не боледува от атеросклероза. Единственото обяснение е, че хората там водят много по-качествен живот при нисък стрес.

Най-разпространените изследвания за установяване на атеросклероза се извършват с помощта на еходоплер.

Съдовете на крайниците и на главата се виждат с точност. И още в изключително начален стадий могат да бъдат засечени рисковете от развитие на атеросклероза. В неговата далеч предклинична фаза. Защото с точност до 1/10 от милиметъра могат да бъдат засечени структурните промени.

Проф. Гроздински има пациенти с много силно изразен холестерол, но не страдат от атеросклероза. А други, които нямат никакъв холестерол, а в същото време са развили страшна атеросклероза.

Още изключително полезна информация ще научите от проф. Гроздински от видеото долу.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.