Д-р Фудулски прилага уникално нов щадящ метод за смяна на тазобедрени стави

0
394

Ортопедът д-р Александър Фудулски гостува в предаването „Пулс“ на Канал 3. Специалистът представя  новия щадящ метод за смяна на тазобедрени стави и разказва историята на рисков пациент

Д-р Фудулски говори за смяна на тазобедрените стави с нов уникален метод

Смяната на тазобедрените стави става все по-изключително важна интервенция.

Тя дава възможност на пациентите да възвърнат своята нормална подвижност. Да се движат без чужда помощ и да водят качествен живот.

Напредъкът в медицината дава възможност да се прилага и миниинванзивен подход. Смяна на тазобедрена става вече е възможна при трансплантирани и рискови пациенти.

Д-р Фудулски и Гергана Добрева представят историята на пациент, чиито две стави са сменени след трансплантация на сърце.



Пациентът Емил Гълъбов се разболява. Сърцето е увредено и е трансплантирано ново. Но силните лекарства, които приема разяждат неговите тазобедрени стави.

Смяната на двете стави е извършена по нов миниинванзивен метод. При него остава съвсем малък белег на кожата. Извършва при преден достъп. Има минимална кръвозагуба. Рядко са налага допълнително кръвопреливане на пациенти, оперирани по този начин.

Самата операция отнема между 60 и 70 минути. А със съпътстващите дейности до около 2 часа.

Съвременните импланти са изработени така, че вече търпят минимално износване с течение на времето, коментира д-р Фудулски.

Д-р Фудулски обяснява, че в света трансплантираните пациенти, които са се подложили на други операции са доста малко. А в България не е имало друг подобен случай.

Първото нещо, което е трябвало да направят лекарите е да бъдат уверени, че новата операция няма да увреди трансплантираното сърце. И че то ще продължи да работи толкова добре колкото и преди трансплантацията.

Във видеото долу сами можете да чуете обясненията на д-р Фудулски.

Този случай е изключително показателен.

Шанс за нормален живот има вече не само хората, които не са се подлагали на трансплантации. Но и вече трансплантираните.

Самото възстановяване за трансплантираният пациент е протекло както при пациенти без трансплантации. Изправянето и ставането се извършва 12 часа след операцията.

В продължение на 1 месец пациентът се движи с патерици, за да може протезата и костта да се сраснат.

Още интересни, важни и полезни факти ще научите от видеото долу лично от коментарите на д-р Фудулски.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.