Стойчо Керев ги отвежда в непознатия свят на хипнозата

0
1119

Журналистът и продуцент Стойчо Керев и неговият гост разглеждат една изключително интересна, но в същото време и полезна тема

Стойчо Керев

Гост на Стойчо Керев в „Новото познание“ е световноизвестният невролог академик Лъчезар Трайков.

Академик Трайков казва, че е трудно да се определи какъв процент от нашия мозък използваме, но ние притежаваме много по-големи възможности.

Мозъкът е системата, която обработва цялата информация, която идва от околната среда. Информацията попада в мозъка през различните сетива – очи, уши, обоняние и кожа.

Мозъкът помага на човека да оцелее. В 21 век човекът не бяга от лъва в джунглата и не оцелява, благодарение на бананите, които бере. Във времето, в което живеем е важно да бъдем успешни професионалисти.



Дейността на мозъка е уникална, без ние често пъти да си даваме сметка за нея. Например как от информацията от околния свят правим аналогия в понятията.  Все още е енигма.

По време на медитация и на молитва се променя функционалното състояние на мозъка. Аналогично е състоянието по време на хипноза. Хипнозата е позната още от древността. С нейна помощ са били лекувани някои функционални страдания. Под хипноза лекарят внушава на пациента с някакво отклонение в поведението кой е правилният начин на държание.

Днес под хипноза се случват изключително интересни неща. Например, човек може да си напише името по начина, по който го е правил в първи клас. Може да пресъздаде разговор, който е водил преди 20 години. При това той ще използва точно онези думи, които е казал тогава. Като остави такъв интервал от време, колкото са били думите на неговия събеседник.

Това показва, че в нашия мозък влиза много по-голямо количество информация, отколкото ние предполагаме. В същото време ние можем да интерпретираме и използваме много по-малко от получената информация.

Хипнозата при децата е по-трудна, защото е доста по-трудно да бъде ангажирано тяхното внимание, за разлика от възрастните.

Хипнозата се използва и като анестезия за извършване на различни операции. Нарича се хипоестезия. В чужбина се прилага активно при раждане, при операции на тялото, така също и в денталната медицина.

Още изключително любопитни и полезни факти ще научите от видеото долу от въпросите на Стойчо Керев и от отговорите на академик Лъчезар Трайков.

Прожекциите на „Измамна реалност“ продължават и тази есен

Прожекциите на култовия филм „Измамна реалност“ продължават и тази есен.

На 29 и на 30 октомври 2019 г. в София от 19:00 часа в кино „Люмиер“.

Билети можете да си закупите от касите на НДК или от tickets.ndk.bg.

На 9 ноември 2019 г. във Велико Търново от 15 до 19 часа (две прожекции) в кино Palace. Тел. 062 590 959 или мейл palacevt@profilms.bg.

На 15 ноември 2019 г. в Благоевград от 19 до 21 часа в зала „Пейо Яворов“.

Билети можете да си закупите и от epaygo.bg.

Стойчо Керев ви очаква.

Във филма „Измамна реалност“ участват режисьорът Теди Москов. Диригентът маестро Йордан Камджалов, проф. Лъчезар Филипов, проф. Бойко Рангелов, Александър Димитров. Астрологът Силва Дончева, доц. Веселина Вачкова и авторът Стойчо Керев.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.