Проф. Търнев: Свръхмодерната апаратура открива множествената склероза в най-ранен стадий

0
433

Проф. Ивайло Търнев гостува в предаването „Пулс“ на Канал 3. Заедно с водещата Гергана Добрева обсъждат заболяването множествена склероза

Проф. Тарнев

Неврологът проф. Търнев е началник на Клиниката по нервни болести в  Александровска болница в София.

Наричат множествената склероза (МС) коварна болест с много лица.

Множествената склероза е тежко хронично заболяване със социален характер. То е още имуновъзпалително и нервнодегенеративно. Симптоматиката му е разнообразна. Например загуба на зрение, пареза на зрителните мускули, поява на двойно виждане. Пациентите изпитват замаяност, нарушена координация, нарушена вестибюлация. Поява на стегнатост и спастичност в крайниците.

Лошото е, че множествената склероза засяга предимно млади хора. Пикът на заболяването се наблюдава при хора на възраст от 28 до 35 години.



Вече множествената склероза не трябва да се възприема като присъда. Защото модерната техника я открива в най-най-ранен стадий. А лечението се подобрява постоянно. Възможностите за терапии са различни и по този начин не се позволява нейната прогресия.

Преди 20 години в България все още не е имало ядрено-магнитен резонанс (ЯРМ). Пациентите били изпращани в Солун за преглед и диагностициране. Днес вече почти във всяка болница разполага с ЯРМ.

Симптомите на множествена склероза могат да бъдат сбъркани с тези на други заболявания. Защото протичането на заболяванията има препокриваща се клинична картина. Например болести на кръвоносните съдове. Болестите на съединителната тъкан като различните видове колагенози. Болестта на Фабри и други.

Лечението на множествена склероза не е от компетенцията на общопрактикуващите лекари. Когато пациентите споделят оплаквания като цитираните по-горе, те трябва да бъдат изпратени на преглед при невролог.

Неврологът ще усети дали наистина се касае за множествена склероза и ще назначи последващи задълбочени изследвания.

Изследванията с ядрено-магнитен резонанс са най-важните, обяснява проф. Търнев. Магнитно-резонансната томография трябва да се направи на главния мозък, на шийния дял на мозъка и на гръбначния мозък.

Трябва да се изследва и имуноелектрофорезата, защото МС е имуновъзпалително заболяване. Извършват се още електрофизиологични изследвания.

Множествената склероза засяга централната нервна система. В най-голяма степен се уврежда бялото мозъчно вещество, а по-рядко засяга кората на мозъка.

Болестта не е чисто наследствена. Външни фактори също могат да отключат автоимунния отговор.  Най-често това се случва след мононуклеоза, причинена от вируса на Епщайн-Бар.

Нивото на витамин D, стресът и тютюнопушенето също оказват негативно влияние. Но само те не са достатъчни, за да предизвикат заболяването.

Множествената склероза започва внезапно, остро и с пристъпи. Първите пристъпи може да бъдат бързопреходни без да оставят следи върху здравето. Но последващите не трябва да бъдат игнорирани. Клиничната картина на един пациент никога не прилича с тази на друг.

Още изключително полезни факти ще научите от проф. Търнев от видеото долу.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.