Проф. Енчева за новите методи в лечението на онкозаболявания

0
392

Проф. Енчева гостува в предаването „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на ТВ „Черно море“ като дава полезни съвети за лечението на онкозаболявания

Проф. Енчева в студиото на ТВ „Черно море“

Проф. Елица Енчева е лъчетерапевт, началник на Клиниката по лъчетерапия в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

Проф. Енчева говори за комбинираното лечение на пациентите с онкологични заболявания. Това е паралелно лъчелечение и химиотерапия. Приема се за модерен и прогресивен метод в борбата с раковите заболявания.

Ако един тумор бъде открит в ранен стадий, само оперативното лечение е достатъчно. Но понеже у нас болестите се откриват твърде късно, операцията не е възможна. Лечението се прави чрез лъчетерапия. По този начин се унищожава самият тумор. А химиотерапията е наложителна, за да убие появилите се метастази.

Лъчетарепията е локален метод. Той е изключително прецизен. Лъчите се насочват с точност до милиметър в самия тумор. Правят се замервания по координатна система. Лъчите не трябва да ударят здрава тъкан, защото ще я унищожат.



Докато при химиотерапията се унищожават и т.нар. циркулиращи тумори.

Има случаи, при които лъчетарипята и химиотерапията предшестват самата операция. По този начин туморът, който трябва да бъде изрязан е намален значително.  И позволява операцията да бъде по-лека, защото така ще бъде и органосъхраняваща.

Тези комплексни методи за лечение на онкозаболявания се прилагат успешно в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. Клиниката работи по клинични пътеки от НЗОК.

Още полезни факти ще научите от видеото долу.

Оборудването, с което УМБАЛ „Света Марина“ разполага е най-модерното в страната.

На 10 февруари 2020 г. там започна диагностика и лечение с помощта на апарат от най-ново поколение. Той се нарича Гама камера.

Позволява да се правят уникални изследвания на всички органи в човешкото тяло.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.