Имате кърлеж? Полезни съвети какво да предприемете

0
365

Не подценявайте проблема

Пазете се от кърлежи Сн: ФБ

Кърлежите се намират дори в тревата в парковете. Не само в дивата природа.

Въпреки, че от общините на съответните места предприемат действия против тях, трябва да внимавате за кърлежи.

Кърлежите са опасни, защото могат да ви заразят с различни  патогенни болести. Например, коремен тиф, борелиоза, лаймска болест, енцефалит и петниста треска.

Заразата на тези опасни заболявания се предава посредством слюнката на насекомите. Затова е невъзможно да се определи носителят на болестта с просто око.Един от начините да се предпазите от кърлежите е да обличате тесни дрехи, дълги чорапи и здрави обувки, когато ходите сред природата.

Друг начин е да използвате препарата “Випразин репелент”. Това е спрей. Едно напръскване действа ефикасно около 6 до 7 часа. Той отблъсква всякакви насекоми като мухи, оси, комари. Не само кърлежи.

Ако забележите кърлеж на вашата кожа или на кожата на вашите деца, първо потърсете медицинска помощ. Най-добре е медицинско лице да го извади.

Ако нямате такава възможност по каквато и да е причина, трябва да се справите сами.

Според народната медицина е важно първо да намажете кърлежа с някаква мазнина – олио, зехтин, мас, маргарин. Дори крем за ръце или за лице. Но внимателно без да го дърпате и дразните.

Мазнината му причинява неустойчивост на крачетата. Той губи устойчивост. След това лесно можете да го извадите с медицинска пинцета или за вежди.

Хоботчето на кърлежа не е във формата на свредло. То не трябва да се върти наляво или надясно. Трябва само рязко да го издърпате направо.

Когато го извадите, разгледайте го добре. Обърнете внимание дали сте извадили и главата. След това направете дезинфекция с йод или с алкохол с висока концентрация като ракия, водка, уиски.

Наблюдавайте мястото. Ако в рамките на няколко часа до около 2 дни се получи зачервяване, задължително потърсете лекар. Може да сте се заразили с лаймска болест.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.