Проф. Клисарова: Апарат за образна диагностика от най-ново поколение започна да работи у нас

0
591

Проф. Анелия Клисарова гостува в предаването „Да бъдем здрави с д-р Иванов“. Тя представя последния свръхмодерен апарат, който е монтиран на място в клиниката

Проф. Клисарова в студиото на ТВ „Черно море“ говори за най-новия  апарат

Проф. Клисарова работи в катедра „Образна диагностика, интервенционална рентгенология и лъчелечение“ в МУ Варна. Тя е специалист в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

Новият апарат е Гама камера. Тя вече е монтирана в УМБАЛ „Света Марина“. Преминало е обучението на лекарите, лаборантите и останалите специалисти. Прегледите с него са започнали от 10 февруари 2020 г. Клиниката работи с клинични пътеки от НЗОК.

Гама камерата изследва функцията на различни органи. Такива са изследванията на щитовидната жлеза. В нея протичат метаболитни процеси и се образуват възли.

Извършват се изследвания на костната система. Апаратурата открива не само онкозаболявания на костите, но също така ревматоиден артрит и артрози на колене и на всички останали стави.  Цялото тяло може да бъде сканирано с Гама камерата.



На следващо място се правят изследвания на бъбреците – как работят и какво е тяхното състояние. Както и на цялата отделителна система.

Изследвания на белия дроб, заедно с неговата функционална активност.

Но най-важното, прогресивно и ново изследване, което може да се извършва с Гама камерата, са различните видове деменции.

По този начин Болестта на Алцхаймер, Паркинсон, инфарктна деменция ще бъдат откривани в ранен стадий и лечението ще бъде изключително успешно.

През последните години деменциите се превърнаха в бич за обществото и са в групата на социалните болести. Първо, защото поставянето на точната диагноза става късно, когато стадият е напреднал. Лечението не винаги е ефективно, а грижите за подобни пациенти е изключително трудно. Така както е при инсултите и при инфарктите.

Още полезни факти ще научите от видеото долу от въпросите на д-р Иванов и от отговорите на проф. Клисарова.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.