Вашите циклами ще цъфтят като луди ако вие спазвате тези полезни съвети

0
566

Красивите циклами са един от символите на есента и на зимата

И вие ще отгледате такива прекрасни циклами ако се погрижете добре за тях Сн: ФБ

За да се радвате на техните цветове дълго време, трябва да положите добри грижи.

Цикламите цъфтят от месец октомври до месец април.

Тези стайни растения не са любители на ярката дневна светлина. Затова е добре да ги отглеждате на място, което е по-мрачно. Особено подходящо е северното изложение.

Цикламите не обичат горещините. Затова е добре да ги държите в помещения, в които температурите не надвишават 17 градуса. Те имат нужда от по-влажен въздух. Ако растат в сухо помещение, листата започват да жълтеят, въпреки че цветовете са хубави.



Ако цъфтежът трае кратко време, означава, че температурата е била висока, въздухът сух или не сте ги поливали достатъчно често.

Поливането трябва да се извършва в чинийката, а не върху пръстта. Не наливайте много вода. Ако цветята се отглеждат в наистина студени помещения, поливането да бъде веднъж на 10 до 14 дни.

Въпреки това трябва да наблюдавате листата. Ако се окаже, че почвата не задържа влагата дълго време, ще се наложи да поливате и веднъж седмично. Но след като сте се убедили, че вашата циклама наистина е жадна.

Водата не случайно се налива в паничката. Ако поливате през пръстта, има риск да увредите нейната грудка и тя ще започне да гние.

Когато цикламата започне да цъфти, тя има нужда от подсилване с тор. Тор за цъфтящи растения продават във всяка агроаптека. Там ще ви предложат възможни течни торове.

През март и април цъфтежът приключва. Освен, че вашата циклама няма да има повече цветове, нейните листа ще започнат да пожълтяват.

Това означава, че трябва да спрете да я поливате. Листата сами ще изсъхнат. Вие трябва да преместите саксиите в студено и тъмно помещение.

Когато всички листа изсъхнат и окапят, вие можете да я преместите в по-голяма саксия. Но не е задължително.

Ако започнете присаждане, не забравяйте, че грудката трябва да се показва 1/3 над почвата. Присаждането не трябва да се случи по-късно от месец юни. Цикламата почива през лятото. Поливате рядко, отново в паничката.

Ако добре сте се грижили за нея, в края на август и септември от вашата циклама ще започнат да се появяват малки листенца.

Тогава трябва да я преместите на по-слънчево място. Поливайте по-често, но отново умерено. Добавете и течна тор за цъфтеж. Листата ще нараснат и ще се появят първите пъпки.

По листата на вашата циклама може да се появят листни въшки. Те причиняват деформация на листата. Трябва да пръскате цикламите с разтвор на инсектициден сапун. Отново го потърсете в агроаптеките.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.